Csillagocska családi koncert

Csillagocska családi koncert
Nagyvárad- Kedd este a nagyvárad-réti református templom alagsorában családi évadzáró koncertet adtak a Csillagocska Alapítvány által szervezett zenei oktatásban érintett gyermekek és fiatalok.

Különleges évadzáró koncerttel búcsúztak az idei „tanévtől” a Csillagocska Alapítvány által szervezett zenei oktatásban érintett gyermekek és fiatalok: a kedd esti előadás közönségét a fellépők szülei, rokonai, ismerősei alkották, és három zenei stílus is szerepelt a műsorban. Az egybegyűlteket Benedek Árpád zenepedagógus köszöntötte, aki felidézte, hogy jó néhány évvel ezelőtt a bihari régióban különlegesnek számított, hogy a táncházban élő hangszeres zene legyen. Még egyetemista korukban barátjával, Márkus Zoltánnal közösen- aki jelenleg is oktat zenét a csillagocskáknak- megalapították a Komló zenekart, azonban ez később megszűnt, ugyanis a tagok többsége a tanulmányaik befejezése után hazatért. Miután azonban elkezdtek a gyermekekkel foglalkozni, létrejött egy másik, vagyis a Csillagocska zenekar. Egy ideje Brugós Anikó, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója is csatlakozott a fiúkhoz, ő rendszeresen énekelni tanítja a gyermekeket.

Ilyenek voltak

Elsőként a szülők Csillagfény kórusa lépett fel. Egy dzsessz motettával és egy Bárdos Lajos által feldolgozott régi népdallal készültek, melyeket egy nappal korábban is gyakoroltak azon a hegyközpályi kiránduláson, melyen az egyik apuka, Huszár István jóvoltából vehettek részt.

A komolyzenei szekcióban megvillantották tehetségüket a Huszár-ikrek, Ingrid (zongora) és Szabolcs (hegedű), két ifjú zenész, Kelemen Hunor és Erdei Csongor (hegedűk), a Kohán-testvérpár, Zsófia (hegedű) és Ákos (gitár), Balogh-Soós Hunor (hegedű), valamint Varga Márk (zongora). A könnyűzenei blokkban felcsendült többek közt a Republictól a Szeretni valakit valamiért, Chris Isaak: Wicked Game című szerzeménye, a Keresztapa film zenéje, valamint a Guns N’Roses-tól a Knocking On Heaven’s Door. Tudásukkal elkápráztatták hallgatóságukat Kohán Ákos, Varga Márk és Takács Krisztián. A kialakult jó hangulatra jellemző, hogy Ákos: Ilyenek voltunk című dalának éneklésébe már a publikum is bekapcsolódott. A rendezvény utolsó harmadában a népzene jutott főszerephez. Előbb a csupán néhány napja alakult legfiatalabb Csillagocska-zenekar, a Görböc játszott felcsíki népzenét, majd Molnár Krisztina énekelt egy széki népdalt. A Csillagocska kis zenekar lépett fel ezután: Gergely Tamás, Kohán Zsófia, Forró Boldizsár, Póka Szabolcs és Vincze Balázs, akik egy adott pillanatban zenei aláfestést biztosítottak három kislány- Bödi Kincső, Bödi Csenge és Tóth Fruzsina- által énekelt felcsíki népdalokhoz. A Csillagocska nagy zenekar szászcsávási muzsikát húzott, majd ahogy egy autentikus népzenei találkozóhoz illik, össznépi zenéléssel zárult az összejövetel.

Ciucur Losonczi Antonius