Csillagászati előadás Érköbölkúton

Csillagászati előadás Érköbölkúton
Bihar megye – Csillagászati érdekességeket láthattak az érköbölkúti iskola diákjai a napokban, amikor a vetített képek mellett „planetáriumi” bemutatót is nyomon követhettek.

Az érköbölkúti iskolában a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület, valamint Rákóczi Lajos  helyi pedagógus szervezésében egy távcsöves bemutatóval és vetítéssel, valamint iskola-planetáriumi bemutatóval színesített műsort tekinthettek meg a falu méretével arányos számú, lelkes résztvevők. A program előadója Szoboszlai Endre  debreceni csillagász–ismeretterjesztő volt, aki korábban – a határmenti kapcsolatok építésének jegyében – Nagyváradon, Margittán, Albison, Szalacson, Székelyhídon és Érmihályfalván mutatta be az égbolt titkait a hallgatóságnak.

Távcsöves holdnézés

A rendezvény után játékos kérdés-felelet következett, majd a magyarországi szakember huszárképeket  is levetített az érdeklődőknek, mivel a hajdú-bihari huszárbandérium kapitányaként több partiumi és erdélyi településen is szerepelt már, és ezen túrák képeit is megosztotta a jelenlévőkkel. Az időjárás nem volt túl kegyes a rendezvényhez, de azért egy kis „holdnézés”  sikerült az előadás, vetítés, és planetáriumi bemutató után: a felhők incselkedően el–eltakarták a Holdat, de azért mégis sikerült „meglesni” a távcsővel.