Csiky darabbal készül a Móka

Csiky darabbal készül a Móka

Bihar megye – Egy hónap múlva már túl leszünk az érmihályfalvi XVI. Nyíló Akác Napok fesztiválon. Egyik állandó program a Móka színjátszó csoport évenkénti bemutatója. Idén egy Csiky Gergely darabbal jelentkeznek.

A május 17-i előadás már a Móka nyolcadik olyan bemutatója lesz, mely a Nyíló Akác Napokhoz kapcsolódik, számolta össze Szabó János, a csoport alapító-vezetője, rendezője. Hagyomány, hogy olyan darabot választanak a fesztiválra, mely hangulatában idomul a négynapos rendezvényhez, és ez most sem lesz másként. Ezúttal Csiky Gergely Buborékok című darabja mellett döntöttek, melyet a Nemzeti Színház mutatott be 1884 március 26-án, s melyet a szakirodalom három felvonásos vígjátékként tart számon.

; Szatirikus színmű

„Somlay Ignác földbirtokos hiába hajtotta szerencsétlen fejét önként és dalolva a házasság rabigájába, az ő pénztárcája sem bírja a végtelenségig öt felnőtt gyermeke, valamint bájos felesége luxusigényeit. Lovak, ruhák, ékszerek, estélyek és partik, egy kis vesztegetés itt, némi úri becsület amott, s a család máris a teljes anyagi csőd szélére kerül. Ám erről, a családfőn kívül, persze senki sem hajlandó tudomást venni! Mindenki hajtja a saját álmait, miközben a szerző mulatságosan figurázza ki az uraskodó család és környezete kicsinyes világát”, olvasható egy színházi kritikában röviden összefoglalva a darab, mely Szabó János szerint inkább szatírikus színműként határozható meg.

Díszlet? Az is lesz!

Februárban kezdték a próbákat, minapi beszélgetésünkkor a harmadik színpadi, mozgásos próbánál tartottak. A csapat minden tagja szerephez jut, sőt, két új fiatal is színpadra lép. A díszletek és jelmezek (melyeket ugyancsak a mókások „állítanak elő”) még sehol nincsenek, mondta Szabó János a legnagyobb nyugalommal, hozzáfűzve, hogy „de mire kell megoldjuk”, és egy mecénás is feltűnt a láthatáron, de erről bővebbet egyelőre nem árult el. Szórakoztató, a mai korra is illő darabot láthat majd a közönség, az előadók pedig mindent megtesznek a sikerért, ígérte a rendező.

Rencz Csaba