Csík Terület oktatási rendszere

Csík Terület oktatási rendszere
Csíkszereda – Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az elkövetkező 4 évben kiemelt figyelmet szeretne szentelni Csík Terület oktatási rendszerének.

Ezért a továbbiakban rendszeresen szeretnének fórumokat, találkozókat, egyeztetéseket és beszélgetéseket szervezni intézményvezetők, pedagógusok és szülők, illetve a fenntartó önkormányzatok vezetőségei számára – hangzott el november 15-én Csíkszeredában az első közoktatási fórumon. A találkozón részt vett közel 20 iskolaigazgató, Lászlóffy Pál, az RMPSZ elnöke, Bartolf Hedwig főtanfelügyelő-helyettes, Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere, Hajdu Gábor, az RMDSZ csíkszeredai szervezetének elnöke, illetve a Csík Területi RMDSZ részéről Ferencz Salamon Alpár, közoktatásért felelő és Kozma István Csaba, kommunikációért felelő ügyvezető alelnökök.

A találkozó keretében több konkrét célkitűzés is született. A jövőben létre szeretnének hozni egy internetes levelező listát, egy csíki közoktatási adatbázist és egy csíki magyar oktatási portált. Szó esett egy csíki közoktatási egyesület alapításáról is. A Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség részéről Márton András tartott előadást. Röviden ismertette az intézményt, amelyet képviselt, majd pályázatokról beszélt. Kiemelte, az iskolák jelenleg a humán erőforrás ágazati program keretében tudnak leginkább uniós pénzekre pályázni. A találkozó keretében az oktatási intézmények problémáit is átbeszélték. A szervezők arról biztosították a jelenlevőket, hogy a konzultációsorozat folytatódik, és a felmerülő problémákra mindig megpróbálnak megoldásokat keresni.