Cserépedényben őrzik hitüket

Cserépedényben őrzik hitüket
Nagyvárad- A hit hat- „legyetek állhatatosak a hitben” mottóval szombaton egyházmegyei találkozót szervezett a családok számára a Római Katolikus Püspökség, mely egy szentmisében csúcsosodott ki.

A hitet jelképező gyertyalánggal távoztak a résztvevők a tavalyi egyházmegyei találkozóról, melynek cselekedetekben megnyilvánuló, érlelődő fénye visszavezette őket az idei összejövetelre is, köztük egy olyan házaspárt is, akik 45 évvel ezelőtt fogadtak örök hűséget egymásnak. Az ünnepélyes megnyitóra szombat délelőtt, a Püspöki Palota dísztermében került sor, ahol Exc. Böcskei László megyés püspök köszöntötte nagy szeretettel az egybegyűlteket. Pék Sándor Várad-kerületi esperes előadása után két család tanúságtétele következett, majd csoportos beszélgetésekkel, valamint szentségimádással folytatódott az imádságos együttlét.

Megtalálni egymást

A rendezvény a délután 3 órakor kezdődött ünnepi szentmisében csúcsosodott ki, melyet Exc. Böcskei László celebrált, és közreműködött a családosok zenekara, illetve Szemerédi Bernadett előadóművésznő. Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Homíliájában kiemelve azt, hogy a társadalom számára a keresztény család egy olyan kincs és érték, melyre érdemes odafigyelni, s melyet érdemes felkarolni, a főpásztor két történetnek az elmesélésével érzékeltette azt, hogy „a hit hat”, illetve mit sugall az a kijelentés, hogy „megtaláltalak és boldog vagyok”. Először felidézte, hogy a közelmúltban meglátogatott egy olyan családot, melynek tagjai szeretettel gondoskodnak egymásról, odafigyel egyik a másikra. A nappalijukban felfedezett egy aranykeretes képgyűjteményt, melyről a házaspár kislánya, a harmadik osztályos Andika elmondta, hogy a ráma a hitüket jelképezi, mely összefogja őket, akik a képen vannak, ezért mindig imádkoznak előtte. A másik történet egy szibériai idős házaspárral szólt, akik bár számos megpróbáltatást átéltek az elmúlt 58 évben, mégse váltak el egymástól. Hitüket, egymásba vetett bizalmukat talán leginkább az a levél fejezi ki, melyet a férj küldött a lágerből a feleségének, rajta egyetlen mondattal: megtaláltalak és boldog vagyok. Nem a véletlennel, hanem a gondviselésnek és saját maguknak köszönhetően egymásra találtak, mert az évtizedek folyamán nem adták fel, hanem a külső negatív hatások dacára mindennap meglátták a másikban az újat, a szépet, a jót. Boldogok maradtak, mert közösen, együtt, egymással és egymásért megtalálták az egymáshoz vezető utat. Nem adták fel könnyelműen, nem váltak keserűvé, hanem meg tudtak harcolni egymásért magukkal és másokkal az élet krízis helyzeteiben.

– A megtaláltalak és boldog vagyok kijelentés az aranyozott kerethez vezet. Az említett családok és Ábrahám példája is azt igazolja, hogy a hit hat, ha elfogadjuk Isten akaratát, akkor megerősödünk a hitünkben, és a fényét kisugározva másokban is erősítjük tudjuk ezt- hangsúlyozta a megyés püspök. A Bazilikából távozó családok a találkozó egyik jellegzetes momentumaként kis cserépedényeket kaptak, benne mustármagokkal, hogy ezeket elültessék a saját maguk és mások lelkében annak reményében, hogy termékeny talajba helyezik a szemeket.

Ciucur Losonczi Antonius