Csendőrségi szóvivő: A csendőrség közbelépései “teljes mértékben indokoltak” voltak; a prefektus hagyta jóvá az erőszakos tömegoszlatást

Marius Militaru
Marius Militaru
A csendőrség péntek esti közbelépései “teljes mértékben indokoltak” voltak – nyilatkozta egy szombati sajtótájékoztatón Marius Militaru csendőrségi szóvivő.

A bukaresti kormányellenes demonstráción történtekről beszélve a szóvivő azt mondta, a csendőrség úgy rendezkedett be, hogy bármilyen helyzetben közbe tudjon lépni, “az észlelt erőszakos tettekkel arányos” válaszreakciót adva.

A szóvivő szerint a csendőrség közbelépései “teljes mértékben indokoltak és védekező jellegűek” voltak. Militaru úgy véli, előre kitervelt akciókkal álltak szemben, szerinte erre enged következtetni az, hogy a délutáni órákban, amikor még nem volt olyan népes a tömeg, hogy ne fért volna el a Victoria téren, több demonstráló hirtelen kilépett a forgalmas útra, az autók közé, majd rögtön ezután megkísérelték áttörni a kormányépület köré vont kordonokat.

Militaru hangsúlyozta, a médián és a közösségi médián keresztül is figyelmeztették a tüntetésen résztvevőket, hogy az első sorokban levők, akik a csendőrök és a rendbontásokat kezdeményező, agresszív demonstrálók között helyezkedtek el, nagy veszélynek voltak kitéve, hiszen hátulról állandó jelleggel tompa tárgyakat dobáltak előre, a csendőrök felé.

Első körben könnygázt vetettek be a csendőrök, majd miután a rendbontások fokozódtak és gyakoribbakká váltak, a törvény által előírt három figyelmeztető fényjelzést követően elkezdődött a tér kiürítése – magyarázta Militaru.

Hozzátette, az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot a főváros prefektusa adta ki 23 óra 11 perckor, miután a demonstrálók közül többen is rendkívül agresszívan léptek fel a rendfenntartókkal szemben. Ezt követően minden intézkedést meghoztak annak érdekében, hogy a jóhiszemű tüntetők, akik között számos nő és gyermek is volt, biztonságban elhagyhassák a teret. “Utólag bebizonyosodott, hogy az erőszakos tüntetők csoportja jól szervezett volt, és jól meghatározott céljuk volt: az, hogy káoszt okozzanak a Victoria téren” – mondta Militaru.

A szóvivő szerint 33 személyt állítottak elő a rendbontások nyomán, és eddig nyolc személy ellen indult eljárás.

www.agerpres.ro