Csendes(ség) csángóügyben!

Csendes(ség) csángóügyben!
2006 júniusában a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége(MCSMSZ) írásban kérte a Diszkriminációellenes Bizottságot, hogy állapítsa meg: diszkriminálják a moldvai iskolák és tanügyi szervek a magyarul oktatókat és ez által a magyarul tanulni vágyó gyerekeket.

Akkori érvelésünkben az óraszámok folyamatos „ellopása”, valamint a címzetes tanári állások ügyének megoldatlansága szerepelt – tudatta az MCSMSZ .

Az RMDSZ-es Csendes László által vezetett bizottságtól közel másfél év után, pár nappal ezelőtt, már meg is érkezett a válasz: az állam nem diszkriminál. AZ MCSMSZ szerint “a kilenc oldalas magyarázkodásban sok minden nem állja meg a helyét. Míg az óraszámok kérdése a másfél év alatt megoldódott egyszer, majd ismét problémává vált 2007 szeptemberében, illetve azóta újra megoldódott, addig a címzetes tanári állások problémája (diszkriminációja) fennmaradt bizonyos településeken.Szövetségünk a közel másfél éve beadott kereset ügyében nem óhajt fellebbezni, hiszen annak bizonyos része már elévült, azonban nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy újabb megkereséssel forduljunk a bukaresti Diszkriminációellenes Bizottsághoz, hiszen amint fent is bemutattuk, igenis van Csángóföldön diszkrimináció”…