Csendben tiltakoznak majd

Szatmár megye – Péntekre a Szabad Tanügyi Szakszervezet és a Nyugdíjasok Megyei Egyesülete sztrájkőrséget hirdet a prefektusi hivatal elé

Pénteken 10 órai kezdettel a Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) szatmárnémeti fiókja és a Nyugdíjasok Megyei Egyesülete sztrájkőrséget hirdet a csendes tiltakozás jegyében a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal elé, hogy érvényt szerezzenek elégedetlenségeiknek, és átadják a prefektusnak a két érdekképviselet által megfogalmazott kormánynak szánt levelet A Szabad Tanügyi Tagszervezet a megyében 1500 tagot számlál. A pedagógusok a tervezett elbocsátások, és az egységes bérezési törvény ellen tiltakoznak, melynek következményeként egy részüknek csökkent a januári fizetése a tavaly decemberi bérükhöz képest, tájékoztatott Virgil Roman szakszervezeti elnök. A mai napon a romániai tanügyi szakszervezetek együtt vonulnak fel Bukarestben a tanügy minisztérium épülete előtt, hogy kifejezzék tiltakozásukat, április 22-ére pedig egy napos általános munkabeszüntetést terveznek. Ha ezen tiltakozási formák nem vezetnek eredményre, május 31.-i kezdettel meghatározatlan idejű munkabeszüntetést is kilátásba helyeznek.

A tisztelet jegyében

A nyugdíjasok csak egyetlen dolgot kérnek, mégpedig, hogy a nyugdíjpont értékét amely jelenleg a bruttó átlagbér 39,9%-át teszi ki, annak 45%-ára emeljék. „Jogunk van ehhez, hiszen évtizedekig fizettük a nyugdíj-hozzájárulást. A csendes tiltakozást választottuk, mert tisztelettel kell lennünk azon politikusok előtt, akiket mi választottunk meg”, jelentette ki Marian Mircea, a Nyugdíjasok Megyei Egyesületének elnöke.

Pándi Annamária