Csendben demonstráltak

Csendben demonstráltak
Szatmár megye – Új tömbház építésére adott ki engedélyt a nagykárolyi Polgármesteri Hivatal. A MVII–es lakónegyedben az érintettek tiltakoznak ez ellen.

Nagy a felháborodás azon nagykárolyi lakók körében, akik a Május 1 és Bartók Béla utcák környékén laknak. A tömbházak által zárt téren ugyanis található egy kezdetleges állapotú játszótér, némi gazos zöldövezettel, ami a környék lakóinak egyetlen olyan területe, ahova gyermekeiket leengedhetik játszani.

Ez egy államosított terület, melyet régi tulajdonosa visszakapott és ahova egy öt plusz egy tetőtérnek megfelelő magasságú lakóház építését és egy parkoló kialakítását tervezi. A tervek megvannak, az építtető cég kihelyezte a táblákat, a napokban pedig megkezdték a kimérési munkálatokat.

A terület körüli tömbházakban élő lakók egy része azonban nem nézi jó szemmel a munkálatokat. Aláírásgyűjtésbe kezdtek és egy kérvényt is eljuttattak a Polgármesteri Hivatalba, amelyben kérik, hogy a munkálatokat függesszék fel. Érveik között szerepel a zöldövezet és a játszótér megszüntetése, a parkolók hiánya, életminőségük hosszú távon történő megromlása is. Kedd délelőtt a lakók összegyűltek és csendben demonstrálva próbálták meg az önkormányzat figyelmét magukra irányítani.

Körbejárva a szóban forgó részt megállapítható, hogy valóban nehézkes a belül található tömbházak autóval való megközelítése és a parkolási mód is hagy kívánnivalót maga után. Ez azonban általános nagykárolyi jelenség, hiszen a város igencsak híján van mind parkolóknak, mind pedig megfelelő színvonalú játszótereknek.

Késleltetés

Megkérdeztük az ügyben a Kovács Jenő polgármestert is. Bár az építkezéshez szükséges engedélyt még az előző városi tanács szavazta meg, mégis hatáskörébe tartozik a döntés. A polgármester elmondta, a tegnap kézhez vett lakossági kérvényt és a lakók által összegyűjtött 75 aláírást tartalmazó ívet figyelembe véve július 1–i dátummal felfüggesztette az építkezési engedélyt. Az előljáró felvette a kapcsolatot a megyei főépítésszel és egy, az építkezéseket ellenőrző intézménnyel, hogy vizsgálják meg ezt a kérdést, majd mondjanak véleményt. A polgármester elmondta, hogy az építtetőnek minden szükséges engedélye megvan a munkálatok elvégzéséhez, de mivel érintettség forog fenn az építési engedélyt megadó városi főépítész és az építtető között, hogy ne járjanak el etikátlanul, független szakértőket kér meg, hogy mondjanak véleményt az ügyben. „Ezen vélemények figyelembevételével fogunk majd eljárni”– mondta Kovács.

Tőtős Tímea