Csempészárú Ukrajnából

Csempészárú Ukrajnából
Ioan Sipos, az Országos Pénzügyőrség szatmár megyei szekciójának vezetőjétől megtudtuk, hogy az idei év első negyedében úgy néz ki, hogy a megyében a vállalkozók körében javul az adóbefizetési morál, viszont a dohányáru és italcsempészés Ukrajnából a vártnál nagyobb méreteket kezd ölteni.

Ioan Sipos, az Országos Pénzügyőrség szatmár megyei szekciójának vezetője szerint az elmúlt év hasonló időszakához képest az idei év első negyedében végzett ellenőrzések alapján kijelenthető, hogy a megyében a vállalkozók körében javul az adóbefizetési morál és a jogkövető magatartás, de az EU–s csatlakozás új negatív kísérőjelensége, a dohányáru és italcsempészés Ukrajnából a vártnál nagyobb méreteket kezd ölteni. Mindez a csendőrség, határrendészet, rendőrfelügyelőség és pénzügyőrség ez évi első negyedévi statisztikáiból is kiderül, amely szerint több, mint száz esetben füleltek le cigarettacsempészeket az országhatáron, illetve a közúti ellenőrzések során, továbbá a megye városainak élelmiszerpiacain. Jelenleg 105 000 csomag lefoglalt cigaretta és 1080 liter szeszes ital van raktáron megsemmisítésre várva.

Javuló morál
A pénzügyőrség e három hónap során mintegy 400 kereskedlemi társaságot ellenőrzött a fiszkális nyugtagépek meglétét és használatát illetően, de mindössze három cég esetében találtak rendellenességet. Közülük is csak kettő nem rendelkezett pénztárgéppel, amelynek hiánya miatt tevékenységüket felfüggesztették, s 10 000 – 10 000 lejes bírsággal sújtották. A harmadik cég figyelmeztetésben részesült, mert nem előírásszerűen használta a kasszagépet, de a szándékosság gyanúja nem állt fenn. A virágárusokkal szemben egyelőre tehetetlen a pénzügyőrség, de ez országos vonatkozásban is elmondható. A tavalyi razziát követően, amikor a pénztárgépek hiánya miatt régi lejben 80 milliós bírságot szabtak ki a pénzügyőrök, az országos vezetés nem tervez rajtaütésszerű ellenőrzést, de e tolerancia nem jelenti a pénztárgép használata alóli mentességet a virágkertészek és –forgalmazók számára.