Cseles filmek nézőinek: codec és más érdekességek

A tömörítés során cifra dolgok történnek, például eltávolítják a fekete színt a filmből. Tippjeink ahhoz, hogy a kalózfilm mégis élvezhető legyen, és az 5.1-es hangzás is durranjon.

A számítógépen megnézhető filmek azért foglalnak 700, vagy 1400 megát, mert tömörítve vannak (szemben a DVD 4500 megájához). A tömörítés procedúráját a filmkalózok kódolásnak nevezik. A folyamat során például a fekete színt távolítják el a filmből, így a fekete színt tároló adat nem foglal helyet, a képernyő pedig amúgy is fekete, tehát csak jelentősebb odafigyelés mellett láthatjuk a különbséget. A színbőség csökkentése, illetve a hangminőség alig észrevehető romlása mellett megkapjuk a kódolt filmet, ami az utóbbi időben .avi kiterjesztésben érkezik. Pillanatnyilag a legnépszerűbb videótömörítési algoritmusok a DivX és az XviD. A filmek lejátszásához épp ezért nem elég egy szimpla kis program, mondjuk az XP-vel, vagy Vistával érkező Windows Media Player. A tömörített fájlt csak a passzoló dekódoló szofttal lehet lejátszani: ez a codec.

Milyen codecre van szükségem?

A legrosszabb válasz vár ránk: attól függ. Lehet, hogy egyetlen codec sincs a gépen, lehet, hogy rögtön három codec csomag is van. Vegyük elsőnek az utóbbi állapotot, melyben több codec csomaggal rendelkezünk (Ace Megapack, Vista Codec Package, K-Lite stb). Ekkor ugyanis szinte biztos, hogy hajba kapnak. A megoldás egyszerű: a vezérlőpultból (avagy Control Panel) a programok hozzáadása és eltávolítása (add or remove programs) opciónál eltávolítjuk őket a gépről. Szerencsés a Program Files könyvtárban is utána nézni, nem hagyott-e valamelyik program maga után egy kis szuvenírt. Persze szerencsésebb volna egy tiszta installálás, de ezért még nem kell a régi Windowsról lemondani.

Telepítünk

Ha már úgyis telepítünk, keressük meg a legfrissebb codec verziókat. Ezeket vagy a csomag készítőjének honlapján találjuk meg, vagy pedig valamelyik portálon. Itt több csomag közt is választhatunk – jelentős különbség nincs köztük, mi vagy az Ace Megapack csomagot, vagy a K-Lite csomagot ajánlanánk. Ha már korábban is codec csomagot használtunk, ajánlatos ez alkalommal is külön codecek helyett a csomagot telepíteni. A legtöbb codec csomag (pl. az Ace Megapack) megkérdezi, hogy szeretnénk-e az előzőleg telepített codeceket eltávolítani a gépről. Ez az opció rendszerint eltávolítja az akadékoskodó régi codecjeinket, így az új csomag probléma nélkül működhet. Ha mégsem működne a dolog, netalán hibaüzeneteket kapunk, célszerű újratelepíteni a Windowst.

Eltávolítottuk a régi codeceket: most mi legyen?

Jöhetnek az újak. Véleményünk szerint jobb ha külön-külön telepítünk fel egy-egy codeket, és nem egy egész csomagot. Ezt lehet akár a csomagból is kiválasztani, a rendesebb codec csomagok telepítéskor adnak egy haladó felhasználóknak szánt lehetőséget is, amelyben mi válogathatjuk ki, hogy mire is van szükségünk. Itt több telepíthető codecet is fogunk találni, amelyeknek gyakorlatban a fele fölösleges.

Mi kell a képhez?

Kezdjük a videót lejátszó codecekkel. A DivX-re mindenképp szükségünk lesz, ez a legelterjedtebb kódolási eljárás. Pipázzuk be. A másik, mostanság talán még fontosabb codec az Xvid. Amikor a DivX tömörítési eljárást fizetőssé tették, sokat veszített népszerűségéből. (Nem mintha a DVD filmeket rippelő, azaz lemásoló filmkalózok számára különösen problémás lett volna a feltört codec használata, de így már nem volt az igazi.) Az Xvid népszerűségét továbbá az is növelte, hogy azonos méret mellett sokkalta tisztább képet adott, mint a DivX. Minimalisták itt abba is hagyhatják, a kötelező codecek listája tulajdonképp ennyi – de a helyzet változhat. Az okosabb csomagok engedélyezik a installálás utáni módosítást – magyarul: a telepítés után még egy későbbi időpontban hozzáadhatunk/eltávolíthatunk néhány codecet a rendszerből, ha egy aktuális film így kívánja.

DVD lejátszás

Ha nem akarunk külön DVD-lejátszó szoftot telepíteni, de DVD-t is szeretnénk nézni, telepítsünk egy DVD-k megtekintésére alkalmas codecet is. Itt három opció jön számításba: a Microsoft-féle, az Inter Video és a Cyber Link. Itt nagyjából mindegy, melyik változat mellett döntünk, sőt az sem probléma, ha mindhármat telepítjük, mert pl. a Cyber Link jobban kezeli a képet, de az Inter Video jobban bánik a menükkel.

Mobilos videót a PC-n

 

Ha a mobiltelefonunk kamerájával készített filmecskéket is meg szeretnénk nézni (vagy feltölteni a részegen kornyikáló haverokat a netre), akkor válasszuk ki a .3gp opciót is (erre is több opció van, mi az ImToo-t szeretjük). Ha már a különcködő lejátszóknál tartunk, telepíthetjük az Apple Quicktime programját pótoló codecet is, sőt, akár a Real Video-t is megspórolhatjuk ilyen módon (mindkét program eredetien agresszív, és kérdezés nélkül állítja át a rendszerbeállításainkat). Ha webes videókat nézegetünk, még a Microsoft codecek is jól jöhetnek, ámbátor meglehetősen ritkán. Nagyon, nagyon ritkán. Az 1001 verzió fölött érkező ffdshow codec ugyanazt tudja, amit az Xvid és a DivX, azzal a különbséggel, hogy más MPEG-4 videók lejátszásával is elboldogul. Opcionálisan telepíthető.

HD filterek, codecek

Újabban különösen a sorozatok, de néhány film is magas felbontásban érkezik. Ezek HD televíziós jelből tömörített felvételek, 1080 és 720 pixeles felbontásúak. A HD ripek által használt kiterjesztés rendszerint .mkv, és lejátszásukhoz nem kell külön szoftver, hanem elég egy codec is, amit vagy MKV codec, vagy HD codec cím alatt találunk.

Mindenem az 5.1

Hang is kéne a kép mellé? A minimalistáknak a hangfilterek közül elengedhetetlen az ac3 filter. Ez különösen az 5.1 surround rendszerek esetében fontos, mert a méregdrága hangcucc csak akkor adja vissza a térhatást, ha térhatású jelet is kap. A DivX, illetve Xvid opciók ebben az esetben is indokolt az 5.1 beszerzése, a legtöbb filmkalóz 5.1-es ac3 hangot biggyeszt a film mellé. Jól jöhet még az Intel, a Microsoft, a Real Audio és a Quicktime féle szűrő is.

Morgan, Radudu és a multiaudio

A DVD-s filtereket elvileg a Morgan és a Radudu is tudja, de saját tapasztalataink alapján inkább mellőzném – ugyanis hajlamosak a Winampot is kikezdeni. Ha dupla audio-sávval ellátott filmünk van, azaz tetszőlegesen választhatunk például angol és magyar nyelv közt, jó, ha van DVD hangszűrő a gépen – ellenkező esetben a gép találomra fogja eldönteni, hogy egyik, másik, vagy éppen mindkét hangsávot játssza le. A FLAC codec a veszteség nélkül kódolt (azaz tömörítetlen) audio formátum visszaadására alkalmas, így a DivX, Xvid filmek társaságában nem fordul elő, mert aránytalanul nagyra növelné a végső fájl méretét.

Codeccsomag helyett

Tehát nézzük csak, mi kell nekünk: kép, hang és felirat. Ha nem csomagban érkezik a codec, akkor egyenként kell összeszedni. A RAM memória használat minimalizálása, illetve a gép terhelésének elkerülése érdekében, különösen lassabb rendszerekre elég ha egy DivX-et, az XviD Koepi féle verzióját, az AC3 filtert és egy opciókban gazdag lejátszót – mint a BSPlayer, vagy a Windows Media Player legendás hatos verziójának továbbfejlesztett változata, a Media Player Classic (MPC). Ha mindez fel van installálva, akkor már csak egy 22 inches monitor kell, meg egy jó hangos 5.1-es cucc. Így még a Die Hard új része is egészen élvezhetővé válik.