Cselekvő felelősségvállalás a közösségért

Cselekvő felelősségvállalás a közösségért
Csütörtökön az RMDSZ váradi székházában folytatódott a parlamenti választásokon indulók bemutatása. Cseke Attila, a megyei szervezet elnöke mellett Biró Rozália, a képviselő-jelölt lista 2. helyezettje, SZKT- és nőszervezeti elnök foglalt helyet.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke azt mondta: Biró Rozália szociális érzékenysége, vagy a civil szervezetek támogatása, megtartása érdekében tett erőfeszítései talán közismertek, ezért inkább azt emeli ki vele kapcsolatban, büszkék lehetünk arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) Nőszervezetének egyik alelnöke, melynek 30 országban 50 tagszervezete van.

Biró Rozália eddig életútjáról kifejtette: tíz évig vállalkozóként élt és dolgozott, 2000-ben lett a váradi tanács RMDSZ-frakciójának tagja, 2001 novemberétől tizenkét éven át alpolgármester. Ezzel párhuzamosan 1991 óta RMDSZ-tag, közben volt a várad- rogériuszi körzet elnöke is. Jelenleg a megyei választmánynak és 2007-től az SZKT-nak az elnöke.

Alpolgármesteri tevékenységével kapcsolatban felidézte: az ő irodában lett kidolgozva mindkét várfelújítási projekt, 2004-ben országos szinten úttörőként kezdeményezte a civil szervezetek és az egyházak pályázati úton történő támogatását (melyet aztán 2012-ben Ilie Bolojan befagyasztott), elindította a Nyílt-nap programot a városházán, bevezettette a másodikos gyerekek úszásoktatását, illetve az elsősök és az ötödikesek egészségügyi állapotfelmérését, több, aztán éveken keresztül futó rendezvénnyel is erősítette a Nagyvárad és Debrecen közti kapcsolatot, és négy nyugdíjasklub létrejötténél is bábáskodott. Közösségépítő politikusként olyan rendezvényeket indított útjára, melyek aztán mozgalommá terebélyesedtek (például a Ki Mit Tud?!, a Magyar Kultúra Napja), és jelen volt a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete alapításánál is. A 2012-2016 közötti szenátori munkájáról megjegyezte: meggyőződése, hogy egy nemzeti kisebbségnek különösen fontos, hogy parlamenti képviselete legyen, aki pedig kíváncsi rá, hogy mi mindent tett az elmúlt négy esztendőben, böngéssze a nevét viselő honlapot, hiszen ezekről nemrég tartott sajtótájékoztatót.

Célok

A céljai közül hármat emelt ki, melyek amúgy megegyeznek az RMDSZ-ével: biztonságot a közösségnek, jólétet a családoknak és megbecsült öregkort az időseknek. Hangsúlyozta: ezen irányelvek mentén elsősorban a gazdasági oldalt vállalná fel, úgymint az adótörvény módosítása oly módon, hogy csökkenjen a gyermekek számának függvényében a nagycsaládosok jövedelemadója, rezsicsökkentő intézkedések, a nyugdíj értékcsökkentésének megakadályozása, a vállalkozói szférát támogató intézkedések, esélyegyenlőség megteremtése a nők és a férfiak közt stb.

Úgy fogalmazott: cselekvő felelősségvállalással egymásért és a közösségért, „a Szövetség szőttesét szétszakíthatatlanná kell szőni”, nem feledkezve meg a helyi értékekről sem annak érdekében, hogy a közösségépítésben mindenki megtalálja a szerepét, hallatni tudja a hangját, mert csak egymásra odafigyelve, és egymást megbecsülve tudjuk a jövőnket olyannak építeni, amilyennek megálmodtuk.

Ajánlások

„Olyan sok jobbításra és megoldásra váró feladat van körülöttünk és olyan nagy szükség van a szívvel-lélekkel tenni tudó, tenni akaró emberekre. Meggyőződésem, hogy Biró Rozália ilyen vezető, aki eddigi alpolgármesteri és szenátori tapasztalatait parlamenti képviselőnkét is hasznosítani tudja és ezáltal további eredményeket ér majd el.” Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas képzőművész

„Csodálattal és mély elismeréssel figyelem Biró Rozália bihari politikus életpályáját. Két gyermekes anyaként magára vállalta a romániai magyarság érdekeinek és követelményeinek megvalósítását úgy a román parlamentben, mint édes anyanyelvünkön a magyar lakta városainkban, apró falvak gyűlésein. Nagyvárad volt alpolgármestereként és jelenleg szenátorként nemzetiségünk álláspontjait, prioritásait testesíti meg. Mindezek tudatában lévén, teljes szívvel pártolom azt a tervet, hogy a Partiumban és Erdélyben országgyűlési képviselőnek őt válasszuk meg”. Dánielisz Endre nagyszalontai helytörténész, irodalomtörténész

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,