Cseke Rimler nyomdokaiba lépne

Cseke Rimler nyomdokaiba lépne
Szombaton az RMDSZ Bihar megyei szervezetének küldöttgyűlése úgy döntött, hogy Cseke Attila szenátort, volt egészségügyi minisztert indítja polgármesterjelöltként idén nyáron Váradon.

 

A felkérést Biró Rozália váradi alpolgármester, az RMDSZ megyei választmányának elnöke jelentette be, majd Cseke Attila szenátor megtartotta első beszédét polgármesterjelöltként, országos és helyi témákat is érintve. Úgy vélte: az elvártnál kevesebbet lehet hallani az RMDSZ-nek a magyar oktatás terén elért eredményeiről, pedig ezek a folyamatok és sikerek közép- és hosszútávon is meghatározzák a megmaradásunkat és a szülőföldünkön való boldogulásunkat. Kiemelte ugyanakkor, hogy például Bihar megyében az egészségügyi beruházások húsz év lemaradását hozták be, és az egész közösség javát szolgálják – „mert egy beteg embernek nincs nemzetisége” –, ennek ellenére a köszönetnyilvánításokból nem sokat látott. Megjegyezte: amikor az RMDSZ kormányon van, az ellenzékben levő önkormányzatoknak is juttat a pénzforrásokból, de örülne annak, ha amikor az RMDSZ kerül majd ellenzékbe, csak a felét kapná ezeknek a juttatásoknak, mert a tapasztalatok egészen mást mutatnak. Mindebből, illetve a Megyei Tanácsnál Radu Ţîrle tanácselnök mandátuma idején történtekről a honatya azt a következtetést vonta le, hogy elsősorban csakis magára számíthat a magyarság.

Csak együtt

Az RMDSZ váradi polgármesterjelölje szerint a legfontosabb, hogy egy vezető tisztségben levő személynek legyen kidolgozott stratégiája és jövőképe. Szerinte a kampány nem lesz könnyű és problémát okoz, hogy sokan nem ismerik el az RMDSZ által elért eredményeket, de bele kell vágni, amíg esély mutatkozik a győzelemre, mert egy olyan Váradról álmodik, mely állandó mozgásban van, vibrál és energikus. Arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt évtizedekben a város egyetlen vezetője sem beszélt arról, hogy Nagyváradnak 1000 éves múltja van, melyre büszkének kell lenni. Meglátásában egy emberarcú közigazgatásra, az állampolgárokkal történő valós párbeszédre van szükség, melyeknek hiányát tapasztalta eddig a legfelsőbb vezetői szinten. A politikus példaképének nevezte a 110 évvel ezelőtt polgármesternek választott és 90 éve meghalt Rimler Károlyt, aki a város egyik legelhivatottabb és leghatékonyabb választott polgármestereként látta el mandátumát. Úgy fogalmazott: alternatívát akar kínálni a jelenlegi városvezető stílusára, s amíg esély mutatkozik erre, ezt tudni kell kommunikálni. „Egy vezetőnek mindig vállalni kell a felelősséget és a feladatot, s utólag a történelem dönti majd el, hogy jót tett-e vagy rosszat. Hinni kell a jóban, abban, hogy létezik erre megfelelő ember és stratégia. Hiszem, hogy sikeresek leszünk, de csak együtt”, mondta.

Ciucur Losonczi Antonius