Cseke Attila újra megpróbálja

Cseke Attila újra megpróbálja
Kormányzati szintű programot akar a műemléképületek felújítására, ugyanakkor több testnevelésórát szeretne bevezettetni az iskolában – e két ötletét ismét felveti Cseke Attila.

 

Az egész országban Nagyváradon van legtöbb szecessziós stílusú műemléképület. Ezért helyi vonzata is van annak az egyébként országos szintűre tervezett programnak, amelynek bevezetését Cseke Attila képviselő szeretné elérni az új kormánynál. A réginél (amely olyan politikai színezetű volt, amilyen a mostani is) már megpróbálta ezt is felvetni, valamint az a másik tervét, hogy több testnevelés óra legyen az iskolákban – választ sem kapott. Csütörtöki váradi sajtótájékoztatóján közölte: ismét ír a szakminisztereknek ebben a két ügyben.

Elhallgatták

Csak Nagyváradon 77 olyan épület van, amit ennek az esetleges programnak a keretében kellene felújítani, 45 másikat pedig mihamarabb műemléki státusúvá kellene nyilváníttatni. A megyében például Székelyhídon, Diószegen, Margittán vannak még olyan épületek, amelyekre vonatkozhatna a program. Az egész hasonló lenne a panelházak hőszigetelésének felújítását célzó programhoz: az állam és az önkormányzat adná a szükséges pénz nagy részét, az épületek tulajdonosai pedig a fennmaradó mintegy 20 százaléknyi részt. Ezzel a felvetésével most Liviu Dragnea tárcavezetőhöz fordul a képviselő. Kérdésünkre hozzátette: annak dacára nem kapott választ az előző ilyen megkereséseire, hogy ilyen esetekre is érvényes a 30 napos válaszadási kötelezettség. Jelezte: ha a mostani kormányt sem sikerül rávenni arra, hogy elindítson egy ilyen programot, akkor ők, azaz az RMDSZ-frakció készít erről törvényjavaslatot.

Hogy mennyi esélye van a kétharmados többségű USL-hatalom esetén egy ilyen javaslat keresztülvitelének, arról ezt mondta: „új év van, újra próbálkozunk, a remény hal meg utoljára”. Egyébként minisztériumi szintről már érkezett egy olyan jelzés, hogy dolgoznak a szóban forgó program törvényi kereteinek megírásán – de azóta sincs semmilyen fejlemény.

Ami a testnevelési órák gyakorítását illeti, arról azt mondta, ez azért lenne szükséges, mert a legtöbb iskolában most csak heti egy ilyen van, ami kevés. Ráadásul több ezer diák fel van mentve: városon kétszer annyian, mint falun, s a számuk növekedőben van. Érdekesség, hogy kétszer annyi lány van felmentve, mint fiú. A képviselő ezt a javaslatát is újra elküldi Bukarestbe, választ remélve.

Szeghalmi Örs