Cseke Attila: fókuszban a költségvetés-tervezet

Cseke Attila: fókuszban a költségvetés-tervezet
A költségvetési bizottság tárgyalja a módosító indítványokat, Bihar megyét illetően pedig több javaslatuk is van- jelezte Cseke Attila szenátusi frakcióvezető, a megyei RMDSZ elnöke.

A honlapunknak nyilatkozó honatya hangsúlyozta: remélik, hogy a jó részüket valamiféleképpen sikerül átvinni, hiszen ezek fenntarthatóak. Az egyik az észak-erdélyi (a Bors- Berettyószéplak közötti szakasz) autópálya ügye, mely esetében nagyon fontos, hogy a munkálatok újrainduljanak, hiszen mint ismeretes, a tavalyi év végén felbontották a szerződést. Ki kell írni újra a tendert, és ennek győztesének biztosítani kell az anyagi hátteret, hogy azonnal el tudjon kezdeni dolgozni. Van erre egy összeg a költségvetés-tervezetben, nagyon fontos azonban, hogy felgyorsuljanak az adminisztratív folyamatok.

Az RMDSZ-nek létezik egy olyan projektje, hogy az országos szintű tanügyi kisebbségi továbbképző központot Váradon hozzák létre, erre kértek elkülönített forrást a büdzsében, hogy még ebben az idei évben tudják beindítani.

Van még a nem klerikális személyzet kérdése, ők azok, akinek a fizetésébe minimálbér szinten az állam „beszáll”: kántorok, harangozók stb. Létezik egy megyékre leosztott szám, amennyit finanszíroz az állam, és az RMDSZ azt kérte, hogy Bihar megyében a 867 pozíciót bővítsék 40-45-tel, mivel a történelmi magyar egyházak részéről is felmerültek olyan helyzetek, melyek esetében erre óriási igény volna.

Körgyűrűk

Van továbbá két olyan kérdés is, melyeket már felvetettek a szakbizottságban, és ebben az évben mindenféleképpen meg szeretnének oldani még akkor is, ha ehhez nem az államháztartásban, hanem az adótörvényben kell módosításokat eszközölni, de a fontos az, hogy a folyamat elinduljon. Mint ismeretes, tavalytól az adótörvénykönyvben a műemléképületekre nagyobb adót vettek ki, illetve az egyházak melléképületeire olyan külön adót róttak ki, mely addig nem volt. Azt kérik: állítsák vissza a 2015-ös állapotot, a műemléképületek adójának az elengedésével pedig inkább ösztönözzék a tulajdonosokat, hogy ezeket az épületeket tudják renoválni, vagy tudjanak ezeket felújításában részt venni. Azzal azonban, hogy adót vetett ki, az állam nem segített, hiszen tulajdonképpen ezzel pénzt vont el az érintett állampolgároktól.

Bihar megyének a megyei és községi utakra visszaosztott pénzügyi forrásokat növelni szeretnék. A betervezett összeg kicsivel több mint 10 millió lej, azt akarják, hogy ez legalább 1 millió lejjel emelkedjen, hiszen van még nagyon sok olyan megyei és községi út Biharban, melyek felújításra szorulnak. Különösen fontos kihívás Bihar megyének, és Nagyváradnak a repülőtér utazótermináljának a bővítése, és annak fejlesztése, aminek a terve már elkészült. A liberálisok ugyan a legutóbbi megyei tanácsülésen teljesen érthetetlen módon keresztbe tettek ennek, de ezen beruházást meg kell valósítani, hiszen a reptér tavasztól számos külföldi járatot indít, és ebben az évben meg kell valósuljon a terminál bővítésének elkezdése. Ez egy 16 millió lej értékű befektetés, és azt szeretnék, hogy ennek jó részét az állami költségvetésből biztosítsák.

Aztán ott van még három olyan infrastrukturális projekt, melyekről mindenki tud, aki a megyében járművel közlekedik, és egyetért ennek szükségességével: az élesdi, a székelyhídi és a nagyszalontai körgyűrűk. Ezek közül a legelőrehaladottabb stádiumban a székelyhídi körgyűrű van: a munkálatok már elkezdődtek, azonban 2015-ben leálltak, mivel a kivitelező cég egyszerűen eltűnt egy adott pillanatban. Nagyon sürgősen meg kell hirdetni újból a versenytárgyalást, illetve garantálni a pénzügyi forrásokat, mert ha van nyertes, akkor be lehet az idén fejezni a munkálatot. Az élesdi és a szalontai körgyűrű szükségszerűségét pedig nem kell külön bizonygatni, hiszen mindkét településen a városközpontban halad keresztül nagyon komoly forgalom. Mindkettőre jelentős pénzügyi forrásokat kértek, az élesdire közel 100 millió lejt, amivel 2017-ben el lehetne végre indítani a munkálatokat, a szalontaira pedig 60 millió lejes állami finanszírozást igényeltek.

Ciucur Losonczi Antonius