Cseke Attila: „az RMDSZ nem párt!”

Cseke Attila: „az RMDSZ nem párt!”
Péntek este a nagyváradi Trade Center konferenciatermében küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A tanácskozás Cseke Attila megyei elnök beszámolójával kezdődött.

Azzal a megállapítással kezdte beszámolóját Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, hogy megőrizték energiájukat és erejüket minden szinten. Hangsúlyozta ugyanakkor: az RMDSZ nem párt, hanem a romániai magyar közösség érdekvédelmi szervezete, mely a magyar közösség megfogalmazott igényei és elvárásai szerint érdekérvényesítéssel és a közösség védelmével lett megbízva 1989 decemberében és tevékenykedik azóta is. Egy élő szervezet, melynek napi munkája semmiben sem hasonlít a politikai porondon ma jelenlevő szervezetek/pártok tevékenységéhez. Abból fakadóan pedig, hogy nem pártként vannak bejegyezve és viselkednek, kiemelten magas a közösségmegtartó rendezvényeik száma. Nemcsak jelen vannak, de szervezik is magyar közösségünk létét és annak mindennapjait, melynek kapcsán külön kiemelte a néhány nap múlva kezdődő Festum Varadinumot, mely egyszerre tartalmas, változatos és mindig megújulni tudó seregszemle.

Szerinte komoly közösségi eredmény a négy magyar történelmi egyházzal elindított és közösen vitt, Szent László-szobor felállítására irányuló téglajegy-értékesítés, melynek, remélik, Nagyváradon való megvalósításának időszerűségét a helyi önkormányzat vezetői is mihamarabb belátják, hiszen városalapító királyunk lovasszobrának mihamarabb köztéren kell állnia.

Meglátásában az RMDSZ-es önkormányzatok jól teljesítettek az elmúlt évben, mutatják ezt a több tíz millió euróra megkötött fejlesztési pályázatok. A szórványban élő közösségeink, habár nem rendelkeznek vezető pozíciókkal a helyi önkormányzatokban, közösségi rendezvényeikkel jelentősen hozzájárultak magyarságunk élhetővé tételéhez. A Megyei Tanácsnál Pásztor Sándor elnök és csapata jól végezte munkáját, látszik, hogy a szervezetnek van stratégiája a megyei önkormányzat vezetésére, és sikereiben jelen mandátum messze túl tesz bármely más időszak eredményén. Megjegyezte: gyakran hallani különböző helyekről, hogy az RMDSZ csak a magyarokkal törődik, csak a magyar közösség igényei szerint jár el, a romániai társadalom nagyobb ügyeivel nem foglalkozik. Ennek egyik időszerű cáfolata a repülőtér új termináljának megépítése, mely teljes mértékben, kizárólag a Bihar megyei RMDSZ országos érdekérvényesítő szerepének és erejének köszönhető. A múzeumfejlesztés és a jó esélyű RO-HU-s egészségügyi stratégiai pályázat mellett fontos megvalósítás volt az is, hogy a Szacsvay-iskola infrastruktúrával bővült.

Kihívások

A szenátor úgy vélte: a megyei RMDSZ parlamenti listáján bejutott csapat tagjai eredményes munkát láttak el. Ők kezdeményezték egyebek mellett például a protestáns lelkészképzés állami támogatását, az önkormányzati dolgozók pénzügyi amnesztiáját, a törvényi előrelépést a családon belüli erőszak elleni harcban, azt, hogy jó 2 év központosítás után a közepes vállalkozások ismét saját megyéjükben intézhessék adóügyeiket, valamint annak megakadályozását, hogy a már meglevő, szociális és egészségügyi szolgáltatást nyújtó közösségi szervezetek finanszírozását megszüntessék.

„Az elmúlt pár hétben sorozatos kihívásoknak kellett megfelelnünk. Jól teljesítettünk, köszönet érte. A Minority SafePack csomag aláírásgyűjtő akciójában a megyei és helyi szervezetek jól teljesítettek. 31.734 aláírást gyűjtöttünk, meghaladva a megyére leosztott keretet. Az RMDSZ csinálta meg, mert ez a közösségi képviselet. Sajnos azonban akadt olyan magyar párt, az EMNP, amelynek a nagy szavakon kívül csak arra tellett, hogy megpróbálja lenyúlni az RMDSZ kezdeményezését és munkáját. Nem sikerült nekik, pedig nagyon próbálkoztak. Dolgozni kellett volna, aláírásokat gyűjteni, nem sajtóközleményeket gyártani- hangsúlyozta.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,