Csatlakozhatnak az első lépcsőházak

Az egyik tömbház udvarán végeztek a csatorna fővezetékével. A szerző felvétele
Az egyik tömbház udvarán végeztek a csatorna fővezetékével. A szerző felvétele
A napokban fórumot tartottak az érmihályfalvi főtéri tömbházak közül abban a hat lépcsőházban lakóknak, akik már csatlakozhatnak az udvarukban elkészült csatornahálózathoz.

Az eső miatt nem az udvaron, hanem egy fedett átjáróban köszönthette Nyakó József polgármester a megjelenteket, mind a hat lépcsőház (T 19 – T 24) számos lakóval képviseltette magát. A polgármester elöljáróban ismertette a csatornázásra vonatkozó általános tudnivalókat (melyeket már többször leírtunk), majd a konkrét témára térve kifejtette: eljött az ideje, hogy a városközpontban megszűnjön az évtizedek óta tartó áldatlan állapot, eltűnjön a bűz és a Móka patak szennyezése is a múlté legyen. Az illető udvarban kész a csatornázás, melyhez lehet csatlakozni, ehhez az önkormányzat a maga részéről minden lehetséges segítséget megad, ebbe tartozik, hogy természetesen a tömbházban lakóknak is jár a jelképes áron adott vezeték. Nyakó József azt is hozzátette, hogy a tömbházak környékének rendbetétele csak a lakosokkal (vagyis a lakások tulajdonosaival) együtt lehetséges. Tervezik, hogy a vezetékek elhelyezése után zöldövezetet alakítanak ki, játszóteret szerelnek fel, illetve parkolókat létesítenek. Előbbiek az utóbbi függvényei, ugyanis, ha sok jármű parkolására lesz igény, az a többi terület rovására fog menni.

Közösen dolgoztatnak

Megszüntetik ugyanakkor az egykor közterületre tett hidrofor-aknákat is, annál is inkább, mert már csupán egy van üzemben, a többiek a város vízhálózatot használják. A kérdések során elhangzott: a Mókát a későbbiekben indokolatlan lesz “befedni”, mert megszűnik szennyezettsége; a tömbházak alatti üzleteknél nem lehet megszüntetni a nap bármely órájára jellemző árupakolást az azzal járó zajokkal, esetleg súlykorlátozást lehet bevezetni a teherautókra; a csatornázás költségeibe a földszinti üzleteket, bankok, vendéglátóhelyek tulajdonosait is be lehet vonni. A lakosokat érintő konkrét tennivalókra is több ötlet elhangzott, ezek végül abban egyesültek, hogy a lépcsőházak közösen egyetlen vállalkozót bíznak meg a munkával, aki “levezényli” az egészet. Lépcsőházanként lesz egy úgynevezett kapcsolattartó, illetve kétkezi munkával maguk a lakosok is besegítenek. A csatornázás közben tovább zajlik, a fővezeték az említett tömbházudvarról máris nyújtózkodik tovább a Kálvin János utca felé, újabb négy lépcsőház (T 15 – T 18) irányába.

Rencz Csaba