Csatajelenetek és koncertek

Akt.:
Csatajelenetek és koncertek
A nagyváradi önkormányzat június 29. és július 3. közt ismét megszervezte a Várnapokat, mely egy régebbi eseménysorozat folytatása új köntösben. A középkorra összpontosítottak ezúttal.


Míg egy nappal korábban, vagyis szombat este a nyugati várkapu és a híd közötti részen csaptak össze egy látványos csata keretében a keresztény várvédők és az ostromlók, vasárnap délután a Fejedelmi Palota külső udvara volt a helyszíne a közelharcnak, melyben Magyarországról és Erdélyből érkezett statiszták vettek részt.

Az egyik résztvevő csoport, a hivatalosan tóalmási székhelyű (Pest megye) Windur Kulturális Egyesület elnöke, Goszpodinov Gergő az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a Windur egy hadi és életmód rekonstrukciós csoport. A csapatot 2010-ben egy baráti társaság alapította, azóta számos hazai és külföldi rendezvényen voltak jelen. Az egyik legjelentősebbnek számító ilyen típusú összejövetelen, a lengyelországi Wolin-fesztiválon például egy kétszer 300 fős csatában léptek fel.
Céljuk a 10-11. századi ruszok és varégok életmódjának, harcmodorának bemutatása,elsősorban a Kárpát-medence és a kelet-európai térség különböző részein, de más népeket is megjelenítenek, magyarokat, bolgárokat, vikingeket. Táborképükkel, felszereléseikkel próbálnak minél hitelesebb, korhűbb képet alkotni az általuk megszemélyesített népcsoportokról, bemutatva ezeknek a kultúráját, gasztronómiáját, művészetét, valamint az akkori harcászatot is. Ruházatuk, páncélzatuk, illetve atáborképük fejlesztésekor előtérbe helyezik a korhűséget, ezért a forrásaikat elsősorban leletekből, leírásokból, ábrázolásokból merítik. Emellett több mesterséget is fel szeretnének eleveníteni, ezért a használati tárgyakat többnyire ők maguk készítikel, kora-középkori technikákat használva.

Két részben

A tagok cserélődnek, de egy 10-15 fős átlag mindig megvan, ami most éppen felfelé tendál. Természetesen nem főállásban csatáznak, mindegyikőjüknek megvan a magacivil foglalkozása, de azért a legtöbbjüknek több ez, mint egy egyszerű hobbi. A felkészülésnek van egy egyéni és egy csapatos része. Mivel Magyarország különböző településeiről származnak, sajnos nagyon ritkán tudnak teljes létszámban felállni, ezért a váradi várnapokhoz hasonló rendezvényeken gyakorolják a csapatmozgásokat, a hadmozdulatokat, fejlesztik az állóképességet úgy, hogy ezeket az alkalmakat a látogatók érkezése előtt erre is felhasználják.

Vasárnap délután váradiakkal és kolozsváriakkal csaptak össze, illetve csatlakoztak hozzájuk szolnokiak is, akik egy későbbi kort jelenítenek meg, valamint más rekonstrukciós csoportok tagjai is, akikkel jóban vannak, hiszen sokat dolgoznak együtt.

A csatajeleneteken kívül minőségi koncertek is vonzották az érdeklődőket a várba. Az aradi Lupus Dacus a nevével ellentétben nem dákokra koncentrál, hanem kiváló régi zenét játszik, míg a Hunadi Cantores repertoárjában, mivel állítólag a vajdahunyadikastélyban is élt és énekelt Tinódi Lantos Sebestyén, az Erdélyben és Magyarországon híres vándorénekes, lantosnak a mohácsi csata (1526) után szerzett egyik műve is szerepel.

Ciucur Losonczi Antonius

Videó: