Csapdában a PSD?

Csapdában a PSD?
Románia – Azt állítja az államfő, nem ő áll a kormánytagokat érintő korrupcióellenes eljárások hátterében.

„Sosem venném a bátorságot ahhoz, hogy bárki elleni büntetőeljárás megkezdését javasoljam a kompetens hatóságoknak” – így reagált tegnap Traian Basescu államfő azokra a vádakra, amelyek szerint ő áll annak a hátterében, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) az utóbbi napokban számos politikus, köztük több kormánytag ellen jelentett be eljárást. A PC részéről Bogdan Ciuca szóvivő tegnap azt nyilatkozta: „Hihetetlen, hogy a Tariceanu kormány gyakorlatilag a DNA-hoz költözött”. Mint megírtuk, a DNA tíz nap alatt hat plitikus ellen kért bűnvádi eljárás megindításához szükséges engedélyt az államfőtől, s több kommentátor szerint ez az elnök és a miniszterelnök közötti harc újabb fejezete.

A kormánytagokat is érintő eljárások kezdeményezésére épp akkor került sor, amikor a PSD benyújtotta a kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványát, s tartanak az egyeztetések a végrehajtás sorsáról.

Markó Béla, a PNL-vel együtt kormányzó RMDSZ elnöke is véleméynt mondott tegnap az ügyben. Szerinte a PSD olyan helyzetet teremtett, amelyből nincs kiútja és csak vesztese lehet. Úgy véli, ha a PD megszavazná az indítványt a parlamentben, azzal rossz pontot szerezne az Európai Néppárt előtt is, amelynek az RMDSZ-szel együtt tagja. Markó szerint ha megbukna a kormány, nekik jobb lenne az előrehozott választás, mintsem egy új összetételű kabinet alakítása. Hozzátette: a dolgot dűlőre kell vinni, nem kivitelezhető Teodor Melescanu ama elképzelése, hogy az indítvány ügyét függesszék fel, a Tariceanu-kormányt pedig tartsák hivatalban az EP-választásokig.