Csapatmunka zajlik Várad-Szőlősön

Csapatmunka zajlik Várad-Szőlősön
Nagyvárad – Kedden az RMDSZ Sas-palotabeli székhelyén sajtótájékoztatót tartott Fodré Gabriella, a szervezet nagyvárad-szőlősi körzetének elnöke. A 2010-es évi tevékenységről számolt be az újságíróknak.

Beszámolójában Fodré Gabriella kiemelte, hogy a felsoroltakat egyedül nem tudta volna véghezvinni, ezért az önkéntes csapatmunkáért köszönetet mondott Kéry Hajnalnak, Kis Gábornak, Széll Lujzának, Csató Józsefnek, Kocsis Borbálának, Fehér Ilonának, Diószegi Imrének, Szabó Mihálynak és Rozáliának, Ráksi Emilnek, Páll Ferencnek, Széll Katalinnak, valamint Kovács Magdolnának. Többek közt elhangzott: a tisztújító közgyűlés 2005 márciusában választotta meg körzeti elnöknek, a hatékony munka érdekében már az elején kitűzött néhány célt. Elsődleges volt az élet felpezsdítése, a telefon és az internet bekötése, illetve a székház hozzáférhetővé tétele a mozgássérültek számára is. A legnagyobb akadály azonban, amibe ütközött, az emberek érdektelensége volt, főleg ami a fiatalabb korosztályt illeti.

A tapasztalat azt mutatta, hogy nehéz kihívásnak bizonyul a mozgósítás, legyen szó bármely közérdekű témáról, akár egy kötetlen beszélgetés vagy fórum formájában.

A székház egyik helyiségében délelőttönként óvoda üzemel, és kihasználva a terem adottságait, folyamatos és heti rendszerességgel angol, illetve román játszóházat szerveznek. Második éve hetente sakkoktatás zajlik gyermekek számára. Ugyanakkor 2006 óta sikeresen működnek az érettségire való felkészítő-tanfolyamok, a nyári óvodát pedig már három éve rendezik meg pedagógusoknak a közreműködésével.

Képviselői fogadóórák

A várad-szőlősi RMDSZ-körzet “szívügyének” tekintette a számítógép-kezelői kurzusokat is. Rengetegen “diák” végzett náluk, a legidősebb egy 82 éves bácsi volt. Aktívan részt vettek a városban zajló különböző programokon is, és néhány éve egyesületet alapítottak, megteremtve ezáltal a pályázatokon való részvételi lehetőséget. A negyedben komoly gond a magyar nyelvű oktatás, ezért 2010-ben felvállalták, mindent megtesznek azért, hogy 2012-ben indulhasson egy magyar első osztály. Ennek érdekében Biró Rozália alpolgármester, Delorean Gyula városi tanácstag, Kéry Hajnal tanfelügyelő és a leendő tanítónő Krasznai Tünde segítségét kérték. Egy másik fontos megvalósításuk az egykori temető parkosítása volt.

A jövőbeli tervek közül Fodré Gabriella megemlítette az eddigi projektek folytatását, a rendszeres kézműves-foglalkozások lebonyolítását, valamint az újabb pályázatoknak az elnyerését. Arra hívta fel a figyelmet: mivel az RMDSZ-es tanácsosok újrafelosztották egymást közt a körzeteket, Delorean Gyula Sárközi Zoltánnak adtak át a stafétabotot, így ezentúl ő fog képviselői fogadóórákat tartani.

Ciucur Losonczi Antonius