Csalástól tartanak és autonómiaellenes paktumot sejtenek Tőkésék

Beigazolódtak tavaszi kételyeink a választások tisztaságával kapcsolatban, ugyanis nagyon komoly erők szerveződnek azért, hogy csalás történjen, jelentette ki Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke sajtótájékoztatón Székelyudvarhelyen.

Mindenkit arra kérünk, jelentsék, ha csalási szándékot tapasztalnak (a „demokráciavonal” számát csütörtökön hozzák nyilvánosságra), hiszen aki csalni akar, szabadságunkat, a mi demokráciánkat lopja el – mondta Szilágyi. Említést tett a sajtó nyilvánossága előtt már bemutatott telefonos közvéleménykutatásról is, mely szerint közel tíz százalékkal vezet az erdélyi magyarok képviselője a pártlistával szemben. Tőkés László megállapította: egyértelművé vált Gyurcsány Ferenc egy román lapnak adott nyilatkozatából, hogy a magyar kormány magára hagyta az erdélyi magyarságot, hiszen a kormányfő szerint ártana az erdélyi magyarságnak, ha kiállnának az autonómia mellett. Nemcsak Budapest, hanem az RMDSZ napirendjén sem szerepel közösségi törekvésünk, csak kampány idején kerül elő a kérdés, teljes összhangban van tehát Budapest, Bukarest és az RMDSZ, mondta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az, hogy éppen most veszik le hivatalosan az autonómia ügyét a napirendről arra enged következtetni, hogy titkos paktumot kötött Markó Béla és Gyurcsány Ferenc a nagyszebeni közös kormányülés során, jelentette ki Tőkés, emlékeztetve: a legutóbbi együttes kormányülés után maga Gyurcsány tárta fel, hogy az RMDSZ elnökének kérésére nem hozták szóba a belső önrendelkezés ügyét. Tőkés László programja legfontosabb pontja a közösségi önrendelkezés ügye, és mindent meg fog tenni annak méltó képviselete ügyében, zárta szavait a független jelölt, arra kérve a román politikumot, ne zárkózzanak el a kérdéstől, hiszen a székelyföldi románoknak is jó dolguk lesz az autonóm Székelyföldön, felkérte továbbá a megnevezett politikai szereplőket, vizsgálják felül álláspontjukat.

Fodor Imre a fenntartható, végleges román-magyar kiegyezés kulcsának nevezte az autonómiát. A mosolygós, megalkuvó politikában a románok sem hisznek, garanciát szeretnének az ország területi egységére, ahogy a magyarok is közösségi jogaik gyakorlásának lehetőségére, állapította meg a Székely Nemzeti Tanács elnöke. A sajtóértekezleten jelen volt Németh Zsolt is. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a magyar nemzetpolitikában bekövetkezett fordulatnak nevezte Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát. A kormány stratégiájából is törölték az autonómia támogatását, ez elfogadhatatlan és árt a szomszédos országokban élő magyarok ügyének, valamint a stabilizációnak, mely csak az autonómián keresztül teremthető meg, szögezte le a fideszes politikus.

Tőkés László sajtóirodája