Csalásgyanú határon innen és túl

Rengeteg incidens jellemezte az államfőválasztás első fordulóját. A már szokásosnak nevezhető trükkök közül mindent bedobtak, főleg vidéken. Külföldön akadályoztatás volt.

Különösen Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi és Olt megyékből jeleztek visszaéléseket az államfőválasztás első fordulójában lapzártánkig. Ezek egyébként olyan megyék, amelyek más térségekkel együtt máskor is csalások melegágyai szoktak lenni, és többnyire PSD-s kötődésűek. A jelzett térségekben szavaztak a kimutatások szerint a legtöbben olyanok, akik máshonnan érkeztek pont erre a napra – ami azért furcsa, mert az adott zónákban nincsenek különösebb turistacélpontok, és még csak egyetemi központok sem. Ez arra utal, hogy ejtőernyős szavazókkal próbálják befolyásolni az eredményt.
Apropó egyetemisták: ők általában inkább változáspárti szavazók, és számos egyetemi központban, de főleg Bukarestben arra panaszkodtak, hogy sok bentlakás környékén nem engedték őket voksolni. Hol arra hivatkoztak, hogy elfogytak a szavazólapok, hol pedig már napokkal előbb bekérték a személyijüket, és nem adták azt vissza, sok egyetemistát is kivonva ezzel a voksolásból. Ezen kívül sok megye sok településén szavazólapok, pecsétek tűntek el, választási turizmust észleltek, kampánycsendsértéseket tapasztaltak.

Nagy küzdelem megy

Tart a harc az anyaország határain túl élő és dolgozó román állampolgárok voksaival kapcsolatban is (erről ld. még másik anyagunkat jelen oldalunkon). Sorállásra kényszerültek a legtöbb külképviseleten a külföldi román állampolgárok, nehezen szavazhattak, emiatt azt gyanítják, hogy a Victor Ponta-féle PSD-hatalom próbálja akadályozni őket, mivel többségük Iohannis-párti. Kígyózó sorokról, spontán tüntetésekről érkeztek hírek a voksolásra várókkal kapcsolatban Párizsból, Rómából, Londonból, Strassbourgból, Stocholmból, Bécsből, Bolognából, Torinóból, Bonnból, Bernből, Luxemburgból, Hágából, Valenciából, Ikastból (Dánia), és Cosladából (Spanyolország). Küzdelem dúl a Moldovai Köztársaságbeli voksokért is, például Kisonyovban is sorok kígyóztak a szavazókörzeteknél, akárcsak Bălţi településen. A moldovaiak az eddigi választásokon a reformerőket támogatták.

Szeghalmi Örs