Családsegítő javaslatok az RMDSZ-től

Családsegítő javaslatok az RMDSZ-től
Az RMDSZ nemrég lezárult kongresszusán elfogadott család- és népességpolitikai célkitűzésekről, szociálpolitikai irányvonalakról tájékoztatott a napokban Szabó Ödön parlamenti képviselő.

A családpolitikai, szociális irányvonalak természetesen nem csak a magyar közösségre vonatkoznak, ezek mindenkit érintenek, tisztázta Szabó Ödön parlamenti képviselő a pénteki sajtótájékoztatón. Az RMDSZ egy koherens intézkedéscsomagot dolgozott ki, a javaslatok egy kis hányadát a sajtó már közzétette.
Az egyik javaslat, hogy 9%-ra csökkenjen az áfa azon szolgáltatások esetében, amelyekért a lakosok rezsiköltséget fizetnek. Az Országos Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint a hazaiak nagy hányada rezsiköltségekre, illetve étkezésre költi a havi jövedelmének két harmadát, nekik jelentős megtakarítást jelentene ez az intézkedés.

Megtakarítás

A kenyér esetében az áfacsökkentésből származó plusz összegek egy részét a termelési költségek fedezésére használták fel, egy másik részét pedig az adó kifizetésére, így a vásárlók csak kis mértékben érezték meg a változást, fejtette ki Szabó Ödön. De mivel a közüzemi szolgáltatások ára államilag szabályozott, itt az áfa csökkentése konkrét, családonként havi 100-300 lejes megtakarítást jelentene. Egy év alatt ez egy plusz fizetést tenne ki, amiből több mindent tudnának vásárolni, a fogyasztás növelése pedig gazdasági fellendüléshez vezet.
Fontosnak tartják egyúttal különböző adóügyi kedvezményekkel segíteni a társadalmilag integrált családokat – az egyik, erre irányuló javaslat az úgynevezett „családi adó”, azaz a gyerekek számától függően a szülőnek kevesebb adót kellene fizetnie, s ez akár a tejes adómentességig is terjedhetne. Ez az intézkedés a gyermekvállalást lenne hivatott bátorítani – ne felejtsük el, hangsúlyozta ki Szabó Ödön – , hogy a társadalmilag integrált családokban születő gyerekek lesznek azok, akik majdan fenn kell tartsák a nyugdíjrendszert.

Választhatnának

Egy másik javaslat a minimálbér évente történő fokozatos növelése, úgy, hogy 2018-ban érje el az 1500 lejt.
A hazai, középosztálybeli családok többsége egy, maximum két gyermeket vállal, első sorban anyagi megfontolásból. Ennek „orvoslására” irányul az a javaslat, amely szerint a kismamák a 12, 24 és 36 hónapos gyermeknevelési segély közül választhatnának, utóbbi esetében pedig a pénzbeli juttatás a nettó jövedelem 50%-a lenne, de nem kevesebb ezer lejnél – mindezt viszont csak abban az esetben, ha valamelyik szülő a gyermek születését megelőző két év leforgása alatt legkevesebb 18 hónapot munkaszerződéses alkalmazásban volt.
A társadalom perifériáján élő családok számára a nevelés útján történő integrálást tartják a legfontosabbnak – ilyen értelemben pénzügyi támogatásokat nyújtanának azoknak a pedagógusoknak, akik az érintett településeken, negyedekben oktatnak. Fontos, hogy a pedagógusok ne érezzék úgy, hogy „büntetőszázadban” vannak, fejtette ki Szabó Ödön. Szintén javaslataik közé tartozik, hogy akik nem végeznek társadalmi jellegű munkát, kis szociális segélyt kapjanak, ellenben azokat, akik tényleg dolgoznak, jelentősen nagyobb összegekkel stimulálják – ez az intézkedés is a társadalmi integráció elősegítését szolgálná.
Ami pedig a szociális szolgáltatások rendszerét illeti, javaslatuk az, hogy akárcsak az egészségügyben és az oktatásban, a finanszírozás a támogatottat „kövesse”. Szabó Ödön szerint a szociális szolgáltatások kihelyezése jelentős megtakarításhoz vezet, bebizonyosodott, hogy az állami szociális intézmények sokkal több pénzbe kerülnek és sokkal gyengébb szolgáltatásokat nyújtanak, mint a különböző karitatív szervezetek, alapítványok által működtetettek. És mivel a támogatottak többnyire nem tudnak kiállni saját jogaikért, ezek megsértése esetében súlyos szankciókat írnának elő.

Ingyenesen

Indítványozzák továbbá, hogy a családok a gyermeklétszám függvényében élelmiszerjegy támogatásban részesüljenek, valamint azt, hogy a közszférában dolgozó szülők belföldön értékesíthető üdülési jegyeket kapjanak. Végül pedig: az RMDSZ javaslata az, hogy egy bizonyos számú gyermek után a további gyerekek számára legyen ingyenes a könyvtári bérlet, a belépő az állatkertbe, a vonatjegy. „Szeretnénk, hogy ne kelljen választani a népes család és a kultúra között. Reméljük, mindehhez támogatás nyerünk a parlamentben” – jelentette ki Szabó Ödön.

Neumann Andrea