Családorvosok sem ismerik a lehetőséget

Családorvosok sem ismerik a lehetőséget
Szatmár megye – Az E-112 nevű típuskérvényt kell kitölteni ahhoz, hogy a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál kérvényezni lehessen a beteg külföldi, ingyenes gyógykezeltetését.

Dr. Láng Lászlót, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnökét kérdésünkre elmondta, hogy hivatalosan senki sem értesítette arról őket, hogy lenne ilyen lehetőség. „Elméletileg létezik ez a lehetőség, de csak az újságokból tudunk arról, hogy valaki már ezen keresztül juthatott ki külföldre” – nyilatkozta Láng doktor, aki fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy veszélyes dolog hiú ábrándokba kergetni a betegeket, mert csak igen kivételes esetben lehet igénybevenni ezt a lehetőséget.

Más országokban

Dr. Láng László azt is elmondta, hogy Romániánál sokkal fejlettebb, nyugat-európai országokban is csak igen hosszas felmérés után engedélyezik azt, hogy valaki más országban gyógyíttathassa magát. Románia egészségügyi rendszere nem bírná el azt a megnövekedő pénzügyi terhelést, amelyet a transzplantációra váró betegek külföldi műtéte, vagy a beavatkozás utáni megfigyelési szakasz jelentene.

Kapcsolódó cikk: