Családi vállalkozás lenne?

Családi vállalkozás lenne?
Románia – A Cotidianul országos napilapban és a Realitate TV-ben is téma volt augusztus 30-án Eugen Nicolaescu, közegészségügyi miniszter és népes családjának viszonya a szaktárcával.

A két sajtóorgánum egyenesen családi vállalkozásnak nevezte a minisztériumot. Néhány tanácsadó cég is érintett a kérdésben. A Cotidianul részletes rajzzal is szolgál annak érdekében, hogy a szövevényes családi és céges hivatkozásokban el lehessen igazodni. Az elmélet szerint a miniszter tanácsadóján, Sorin Iordachen keresztül kulcspozíciót tölt be számos területen, többek között a gyógyszerágazatban és a tanácsadói területen is. Nem tartják azt sem véletlennek, hogy Sorin Iordache felesége, Marcela a humánerőforrás menedzsere a közegészségügyi minisztériumban. A gyógyszerészeti igazgatóság vezetője Mariana, aki Sorin Iordache testvérének, Niculae-nak a felesége. Mariana a „családi vállalkozás” legrégebbi tagja a minisztériumban. A testvére, Georgeta Cristea, a férjével Adrian Cristea-val több, mint 15 olyan cégnek a többségi tulajdonosa, amelyek orvosi és gyógyszerészeti profillal rendelkeznek.

A Cotidian nyomozása szerint mióta a miniszter és tanácsadója közös vállalkozásokban vesznek részt, azóta az adott cégek több megbízést kaptak, sokszor licit sem került kiírásra, vagy megyei közegészségügyi hatóságokon keresztül érték el projektek megnyerését. A legnagyobb összegű pályázat 1,6 millió euróról szól, amelyet licitáció nélkül kaptak meg, és DTB-HB vakcinák beszerzését célozza meg. Nyertek liciten annak ellenére, hogy az általuk kínált ár magasabb volt, mint a versenytársuké.

Eugen Nicolaescu élt a válaszadás lehetőségével, amikor nyílt levelet jelentetett meg a Cotidianul újságban. Megemlíti, hogy ő előkészített az újság kérésére a szükséges dokumentációkat, de azok nem mentek el a minisztériumba, hogy áttanulmányozzák. Nem gondolja úgy, hogy ez lenne a tömegtájékoztatás legjobb módja, de az újság belátására bízza, hogy miként közelít az olvasókhoz.