Családi programok a Dióverő Nagyvásáron

Akt.:
Családi programok a Dióverő Nagyvásáron
Az idei a családok éve, ez megmutatkozik az érmihályfalvi Dióverő Nagyvásár programjában is. Vasárnap délelőtt 3 generáció tagjait várják közös főzésre, délután színpadi produkcióknak lesz az ideje.

A hét végén, pénteken, szombaton és vasárnap zajlik Érmihályfalván a Dióverő Nagyvásár. „Nagy öröm számomra, hogy a három napos eseménysorozat megrendezésére egyetlen lejnyi közpénzt sem kell felhasználni, hiszen fontos támogatók álltak a rendezvény mögé”, nyilatkozta Nyakó József polgármester. Az elöljáró arra utalt, hogy az esemény főtámogatója az Európai Unió az Európa a polgárokért programon keresztül, illetve a Megyei Tanács által három helyi civil szervezet is támogató, ők a Szépkor Nyugdíjas Egyesület, az Érmihályfalváért Egyesület és a Nyíló Akác Alapítvány. A szervezést a Polgármesteri Hivatal és a helyi RMDSZ-szervezet végzi. A polgármester kiemelte: a program összeállításánál figyelembe vették, hogy 2018 a családok éve, ennek jegyében kerülnek sorra olyan rendezvények, melyek a család összetartásának fontosságát hangsúlyozzák. Például 3 generáció tagjait várják közös főzésre vasárnap délelőtt, amikor a nagyszülő-szülő-unoka alkotta csapatok helyi jellegű ínyencségeket készíthetnek akár sülve, akár főve. A jelszó: Kóstoljuk egymásét!, ami annál is találóbb, hiszen a testvértelepülésekről (Nyírábrány, Nyírbéltek, Tornalja, Hajdúnánás, Balmazújváros, Bp. XVI. kerület), valamint a vajdasági Tornyosból is várnak vendég „konyhatündéreket”.

Termények megáldása

Ugyancsak az egész család bemutatkozhat szintén vasárnap, de már délután, amikor színpadi produkcióknak lesz az ideje. Ezekben helyet kaphat az ének, az irodalom, a tánc, és, ha már úgy is jelen lesznek a testvértelepülések küldöttségei, őket is felkérték, mutassák be tudásukat. Ha már együtt főznek és szerepelnek, szombat este akár együtt is mulathatnak a családok, amikor gazdabál lesz, melyre természetesen nemcsak gazdákat várnak. Mivel ezzel kapcsolatban sok kérdés megfogalmazódott, Nyakó József pontosította: ahogyan a terménykiállításra, úgy a bálra is várnak minden gazdát helyből és a környékről is, de nemcsak gazdákat, hanem mindenkit, aki szívesen szórakozna a Retro Boys együttes zenéjére. Ugyancsak kiemelendő még az a vasárnap délutáni esemény, mely az egész programsorozat egyik fénypontja: 17 órától a Gödör piknik udvaron a termés megáldására kerül sor, amelyen jelen lesz Böcskei László római katolikus és Csűry István református püspök, a további egyházközségeket és gyülekezeteket (baptista, görögkatolikus, ortodox) helyi elöljáróik képviselik.