Családi pótlék: itt a megoldás

Családi pótlék: itt a megoldás
Megszülethet a megoldás arra az ügyre amelyért japán típusú sztrájkot is tartottak az iskolások – állította Lakatos Péter honatya. A 18 éven aluliak külföldre utazásáról is szólt.

Akár három héten belül megoldódhat a családi pótlék ügye – nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján Lakatos Péter parlamenti képviselő. Mint ismeretes, az ügy lényege, hogy a diákok és szülők országszerte követelik: a középiskola elvégzéséig járjon a támogatás. Ennek érdekében japán típusú sztrájkot is tartottak sokhelyen.

A honatya közölte, hogy már sínen van az ügy. Véleménye szerint jövő héten a vonatkozó rendelet módosításáról szavazni fog a parlament, az azt követő héten aláírhatja az államfő, majd megjelenhet a Hivatalos Közlönyben. Így – Lakatos szerint – mintegy három héten belül meglehet a rendezés. Ennek nyomán a pótlék járni fog az összes diáknak, a középiskola befejezéséig, még évismétlés esetén is.

A könnyebb kiutazásért

A gyerekeket illető másik ügyről is szólt a politikus. Jelenleg közjegyző által hitelesített szülői felhatalmazás szükséges a 18 éven aluliak külföldre utazásához, amennyiben nem kíséri a gyerelet mindkét szülő. Ez számos nehézséget okoz, így például a kölönféle tantárgyversenyekre való kiutazást is nehezíti, nem beszélve arról, hogy fölösleges utánajárásra és közjegyzői honoráriumok kifizetésére kötelezi a szülőket. Ezzel együtt tény, hogy az előírást az Európai Unió kérte Romániától, a gyermekekkel összefüggő visszaélések és bűncselekmények megelőzése céljából – még az EU-csatlakozásunk előtt. Mostanra azonban talán eljött az előírási lazítás ideje. Ezért Lakatos Péter felkérte Winkler Gyula EP-képviselőt, hogy nézzen utána az EU-nál, miként lehetne könnyíteni a vonatkozó jogszabály kitételein. Két héten belül kap választ, s ammennyiben ez kedvezőtlen lesz, más utat választ. nevezetesen Bukrarestben fog törvénymódosítási javaslatot előterjeszteni, mert legalább azt szeretné elérni, hogy a szülőknek ne kelljen közjegyzőhöz menniük és még fizetniük is, ha a gyerek külföldre utazna nélkülük. Lakatos úgy véli, ha erre kerül a sor, nem lesz gond a módosító javaslatának elfogadtatásával.

Szeghalmi Örs