Csak tiszta forrásból

Csak tiszta forrásból
A Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretén belül kiállításmegnyitó és előadás zajlott kedden a váradi Gyermekpalotában. Hét gyerekcsapat adott elő dramatizált népmeséket, népmondákat.

A Magyar Kultúra Ünnepének első nagyváradi rendezvényét Kecse Gabriella, az RMDSZ nagyváradi szervezetének főtitkára nyitotta meg. Elmondta: a rendezvényre különböző korosztályok jöttek el, jelen van Jakabffy Emma, azaz Emma néni is, aki neki annak idején biológiát tanított, s akitől megtanulta azt az emberi tartást, mely sokszor vált segítségére abban, hogy jó döntéseket hozzon. A másik vendég pedig Jakobovits Márta képzőművész, aki egykor rajztanára volt, s akitől megtanulta, hogyan kell megnézni egy alkotást, s hogy mennyire fontos a letisztult források alkalmazása, az őszinte érzelmek közvetítése az alkotások által.

Regék, mondák világa

Jakobovits Márta bevezető beszéde során Kolozsvári-Donkó Rebeka berettyóújfalui grafikus-szobrászművész kiállított műveit méltatta. A Gyermekpalotában grafikai munkák tekinthetők meg, melyek népmesék, regék, mondák világához kapcsolódnak, s melyeket a művész érzékenységgel és ráfigyeléssel dolgozott ki. Az alkotások érdekessége az egyéni, légies, kicsit mesebeli színvilág, mely a művész sajátos lelkületét tükrözi. Végtelen alázattal és beleéléssel közelít témájához, sajátosan átkomponálva a népművészeti motívumokat. Tudvalévő, tette hozzá Kecse Gabriella, hogy a magyarok ősi hitvilágának nyomai fellelhetők a népmesékben is – ilyen például életfa-motívum, valamint az alvilág, mely megjelenik az alkotásokban is.
A január végéig tartó, Csak tiszta forrásból címet viselő tárlaton a Boldogasszony-sorozathoz tartozó alkotások, balladák és népdalok illusztrációi, továbbá a magyar népmesék alapján készült alkotások tekinthetők meg.
A program a gyerekek előadásával folytatódott: a tavalyi Nyüstölő néprajzi vetélkedő díjazott diákcsapatai léptek fel, partiumi és erdélyi dramatizált népmeséket és népmondákat mutattak be. Nagyszalontáról az Arany katonái nevű csapat lépett fel, Érmihályfalváról az Őrszemek, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból a Lazsabacsák, a Bălcescu iskolából a Malackák, a Szacsvay Imre iskolából az Aranyszőrű Bárány és a Kupáncsok, a volt Juhász Gyula iskolából pedig a Sereghajtók mutatták be a díjazott jeleneteket.

Neumann Andrea