Csak románul vizsgázhatnak

Szatmár megye — Szerdától számítógépen vizsgáznak elméletből a leendő autóvezetők. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor készülnek el a tesztkérdések magyar nyelvű változatai.

Úgy tűnik, felkészületlenül éri a Szatmár Megyei Gépjárműbejegyzési Hivatalt az új, számítógépes elméleti vizsgáztatási rendszer bevezetése, ugyanis egyelőre homály fedi, hogy mikor lehet majd magyar nyelven is vizsgázni. Az igéretek szerint, leghamarabb augusztusban fog erre sorkerülni. Az új rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Az előnyei közé tartozik, hogy gyorsabban le lehet majd vizsgázni elméletből, mivel a számítógép azonnal jelzi, ha a vizsgázó túllépte a megengedett hibalehetőségek számát. Az új rendszerben 5000 kérdés szerepel, így jónéhány olyan van, amit nem tartalmaz a tesztkönyv. Ilyenek például, a mechanikával kapcsolatos kérdések.

Az új rendszerben a gyakorlati vizsgára kell feliratkozniuk a leendő autóvezetőknek, addig pedig bármelyik napon vizsgázhatnak elméletből a gyakorlati vizsgára kijelölt dátumig. Elbukott vizsga esetén, 15 nap elteltével lehet újra vizsgázni — csak úgy mint eddig. „Biztosan, döcögősen fog beindulni az új rendszer, de nem lesz sem nehezebb, sem könnyebb mint eddig. Aki tud, annak sikerül, aki nem az pedig elbukik”— mondta el lapunknak Moza Zamfir, a Szatmár Megyei Gépjárműbejegyzési Hivatal vezetője.