Csak részleges a megállapodás

Csak részleges a megállapodás

Újabb elvi kérdésekben egyeztek meg tegnap Kolozsváron az RMDSZ és a Tőkés Lászlót támogató civil szervezetek munkacsoportjai, de a megállapodásról szóló végső döntést a jövő hétre halasztották.

A tegnapi tárgyalások eredményét Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Szilágyi Zsolt, Tőkés László püspök kampányfőnöke ismertette a sajtóval. Kelemen Hunor elmondta: megegyeztek abban, hogy létrehozzák az úgynevezett erdélyi magyar kerekasztalt. Közös nevezőre jutottak e párbeszédre alkalmas fórum témáiról és összetételéről. Az RMDSZ és a Tőkést támogató civil szervezetek paritásos alapon jelölik ki majd küldötteiket. A tegnapi tárgyalás fontos napirendi pontja volt a román és a magyar állami pénzekből működtetett támogatási rendszer. Ennek megreformálásáról elvben megegyeztek a felek, a konkrét szabályokat a kerekasztal hivatott majd kidolgozni.

Ugyanez a fórum tervezné meg a jövő évi parlamenti választásokon való együttműködést, amiről már korábban elvi megállapodás született. Kelemen hozzátette: az RMDSZ kapott a másik féltől egy cselekvési tervet azokról a témákról, amelyekben nem sikerült megegyezni. E dokumentumban Tőkésék konkrét határidőket és törvénykezdeményezési javaslatokat fogalmaztak meg. Úgy döntöttek, hogy az esetleges végső megállapodásról Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László legkésőbb csütörtökön megtartandó újabb találkozóján határoznak majd.

Tudomásul vették…

Az RMDSZ azt is javasolta, hogy a november 25-i romániai európai parlamenti választási jelöltlista első két helyét az RMDSZ és az EMNT elnökei, vagyis Markó Béla és Tőkés László foglalják el. Kelemen szerint ennek az lenne az üzenete, hogy nemcsak az európai parlamenti választásról van szó, hanem hosszabb távú partnerségről is. Szilágyi Zsolt az MTI kérdésére elmondta: egyelőre csak tudomásul vették az ajánlatot, arról még nem döntöttek, hogy elfogadják-e.