Csak részben engedélyezte az SZNT marosvásárhelyi tömegrendezvényét a város polgármestere

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere
Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere
Csak részben engedélyezte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által március 10-re meghirdetett, Székely szabadság napja elnevezésű tömegrendezvényt Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere.

A polgármester hivatalos válaszát a Krónika napilap ismertette szerdai számában. A lap internetes oldalán az átirat másolatát is közzétették. Ebben Dorin Florea közölte, jóváhagyta a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékező rendezvényt, de elutasította az arra vonatkozó kérelmet, hogy a megemlékező tömeg tiltakozó felvonulást is tartson Marosvásárhely területén.

A polgármester arra hivatkozott, hogy az illetékes városházi bizottság – “nyugtázva a tavalyi felvonulás során történt incidenseket” – kedvezőtlenül véleményezte a felvonulást. Hozzátette: “a székely vértanúk emléke nem kompromittálható tiltakozó megmozdulásokkal”.

Dorin Florea ugyanakkor közölte: a hatóságok lehetővé teszik, hogy a megemlékezés helyszínéről egy legfeljebb tíztagú küldöttség vigye el a prefektusi hivatalba azt a petíciót, melynek elfogadása a rendezvény tervében szerepel.

A polgármester egy szerdai sajtótájékoztatón azt is megemlítette, hogy míg tavaly hét végén tartották, idén hétfői napon kerül sor az SZNT rendezvényére, és nem lehet hétköznap megbénítani a közlekedést a városban. Kitért ugyanakkor “egyes jobboldali szervezetek kéréseire” is, amelyek – állítása szerint – ellenrendezvényt akarnak szervezni Marosvásárhelyen. Dorin Florea – a Mediafax hírügynökség beszámolója szerint – azt hangsúlyozta, nem szeretné, hogy Marosvásárhely ismét konfliktusövezetté váljon.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, megtámadják a bíróságon a polgármester átiratát. Az SZNT elnöke arra hivatkozott, hogy a polgármester tiltó rendelkezése a törvény által megszabott határidő után érkezett, és egy bejelentett rendezvény programját csak a szervezők beleegyezésével lehet módosítani.

“A felvonulásra vonatkozó tiltás azt jelzi, hogy a gyülekezés alkotmányos joga mennyire önkényesen értelmezhető Romániában” – fogalmazott Izsák Balázs. Az SZNT elnöke arra figyelmeztetett, hogy félrevezető a tavalyi incidensekre való hivatkozás, hiszen az elmúlt évben incidensek nélkül zárult a felvonulás. “Békés rendezvényt tartottunk, amelynek a végén a szervezők és a rendfenntartók kölcsönösen gratuláltak egymásnak, és megköszönték az együttműködést” – idézte fel a tavalyi rendezvényt Izsák Balázs.

Az SZNT korábban azt közölte, százezer embert vár a marosvásárhelyi Postarétre, a Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

A Székely szabadság napja tavalyi rendezvényén a szervezők szerint 30 ezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt. A tömeg által közfelkiáltással elfogadott és a kormánynak benyújtott, a Székelyföld autonómiáját követelő petícióra nem érkezett válasz.

Címkék: ,