Csak kijelölt helyeken lehet plakátolni

Csak kijelölt helyeken lehet plakátolni
Az Állandó Választási Hatóság (AEP), a Különleges Távközlési szolgálat (STS) képviselői, valamint a prefektus tájékoztatta a megye polgármestereit a közelgő választásokkal kapcsolatban.

Claudiu Pop prefektus kedden elmondta, hogy megalakult a Megyei Választási Bizottság, továbbá hangsúlyozta – s ez a találkozó során többször is elhangzott – hogy a polgármesterekre hárul a feladat, hogy speciális helyeket jelöljenek a választási plakátok elhelyezésére. Sehol másutt nem lesz engedélyezve a plakátolás a november 11-én kezdődő kampány alatt, csak az erre megállapított helyeken, s ott is csak módjával. A polgármesterek kötelesek megfelelő választási hirdetőtáblát felállítani a kijelölt helyeken az adott községhez tartozó minden egyes faluban, s amennyiben ezt nem tartják be, 4500-tól 10000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók. Ugyancsak 4500 lejes pénzbírság jár azért, ha a kampány résztvevői máshol is plakátolnak, nem csak az erre kijelölt helyeken.

Lehet jelentkezni

A prefektus ismertette a szavazólapok szétosztásának menetét is, s azt, hogy a polgármesterek kell megszervezzék a körzetek elnökeinek elszállítását a központi választási irodához, őrség biztosításával, a választások után.

Roşie Ioan ezredes, a Különleges Távközlési Szolgálat megyei vezetője kiemelte: mindenütt legyen internet összeköttetés, vigyázzanak, nehogy késésben legyenek a számlák kifizetésével, ha pedig a szavazókörzet helyét meg akarják változtatni, a szükséges jóváhagyások mellett ne feledkezzenek meg arról sem, hogy értesítsék a szolgálatot, hogy ott is üzembe helyezzék a szükséges távközlési felszereléseket.

Amint a gyűlés során elhangzott, lényegesen nőtt a szavazókörzetek elnökeinek, alelnökeinek és számítógépkezelőinek járó összeg – a korábbi napi 85 lej helyett napi 150 lejt kapnak majd, összesen 630 lej körüli összeget kapnak majd kézhez. A pártok képviselőinek viszont továbbra is napi 65 lej jár majd, három napon keresztül.

Oana Tuluc, az AEP észak-nyugati filiáléjának vezetője kifejtette: jó lenne, ha vidékről is minél többen jelentkeznének a Választási Szakértők Testületébe, hogy lehetőleg minden vidéki körzet számára tudjanak szavazókörzeti elnököt, alelnököt és számítógép kezelőt találni. A választási körzetek elnökeinek felsőfokú végzettséggel kell rendelkezniük, az alelnökök esetében elég a középfokú végzettség. További részletek a jelentkezésről, feltételekről a hatóság honlapján, a www.roaep.ro címen találhatók.

Elhangzott: új, tavalyi törvény szabályozza a december 11-i parlamenti választásokat, ezt minden polgármesternek fontos ezt áttanulmányoznia, ugyanis több pontban is különbözik a korábbitól. Emil Berdie, a prefektúra képviselője azt részletezte, hogy az új törvény szerint mindent közbeszerzési eljárással lehet csak megvásárolni, úgy, hogy meg kell jelennie az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP).

Neumann Andrea0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter