Csak kijelölt helyeken lehet plakátolni

Csak kijelölt helyeken lehet plakátolni
Az Állandó Választási Hatóság (AEP), a Különleges Távközlési szolgálat (STS) képviselői, valamint a prefektus tájékoztatta a megye polgármestereit a közelgő választásokkal kapcsolatban.

Claudiu Pop prefektus kedden elmondta, hogy megalakult a Megyei Választási Bizottság, továbbá hangsúlyozta – s ez a találkozó során többször is elhangzott – hogy a polgármesterekre hárul a feladat, hogy speciális helyeket jelöljenek a választási plakátok elhelyezésére. Sehol másutt nem lesz engedélyezve a plakátolás a november 11-én kezdődő kampány alatt, csak az erre megállapított helyeken, s ott is csak módjával. A polgármesterek kötelesek megfelelő választási hirdetőtáblát felállítani a kijelölt helyeken az adott községhez tartozó minden egyes faluban, s amennyiben ezt nem tartják be, 4500-tól 10000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók. Ugyancsak 4500 lejes pénzbírság jár azért, ha a kampány résztvevői máshol is plakátolnak, nem csak az erre kijelölt helyeken.

Lehet jelentkezni

A prefektus ismertette a szavazólapok szétosztásának menetét is, s azt, hogy a polgármesterek kell megszervezzék a körzetek elnökeinek elszállítását a központi választási irodához, őrség biztosításával, a választások után.

Roşie Ioan ezredes, a Különleges Távközlési Szolgálat megyei vezetője kiemelte: mindenütt legyen internet összeköttetés, vigyázzanak, nehogy késésben legyenek a számlák kifizetésével, ha pedig a szavazókörzet helyét meg akarják változtatni, a szükséges jóváhagyások mellett ne feledkezzenek meg arról sem, hogy értesítsék a szolgálatot, hogy ott is üzembe helyezzék a szükséges távközlési felszereléseket.

Amint a gyűlés során elhangzott, lényegesen nőtt a szavazókörzetek elnökeinek, alelnökeinek és számítógépkezelőinek járó összeg – a korábbi napi 85 lej helyett napi 150 lejt kapnak majd, összesen 630 lej körüli összeget kapnak majd kézhez. A pártok képviselőinek viszont továbbra is napi 65 lej jár majd, három napon keresztül.

Oana Tuluc, az AEP észak-nyugati filiáléjának vezetője kifejtette: jó lenne, ha vidékről is minél többen jelentkeznének a Választási Szakértők Testületébe, hogy lehetőleg minden vidéki körzet számára tudjanak szavazókörzeti elnököt, alelnököt és számítógép kezelőt találni. A választási körzetek elnökeinek felsőfokú végzettséggel kell rendelkezniük, az alelnökök esetében elég a középfokú végzettség. További részletek a jelentkezésről, feltételekről a hatóság honlapján, a www.roaep.ro címen találhatók.

Elhangzott: új, tavalyi törvény szabályozza a december 11-i parlamenti választásokat, ezt minden polgármesternek fontos ezt áttanulmányoznia, ugyanis több pontban is különbözik a korábbitól. Emil Berdie, a prefektúra képviselője azt részletezte, hogy az új törvény szerint mindent közbeszerzési eljárással lehet csak megvásárolni, úgy, hogy meg kell jelennie az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP).

Neumann Andrea