Csak eredeti néven forgalmazhatóak az élelmiszerek

Az árúházaknak, vendéglőknek, kantinoknak és kórházaknak szállított élemiszerek címkézésén a gyártó országban használatos eredeti megnevezést kell feltüntetni.

A romániai importőr által adott megnevezésről való lemondást és az erederti néven való forgalamazást elrendelő törvényt szerdán fogadták el EU szabályozásoknak megfelelően. Ezzel hatályát vesztette az a rendelkezés, miszerint az élelmiszerek csomagolásán kötelező feltüntetni a kereskedelmi elnevezést, a termelő, forgalmazó címét, vagy importtermékek esetében az importőr és forgalmazó romániai címét, nevét. Az euróai közsség országaiból, de a más országból származó élelmiszerek esetén elég ha azt a nevet tüntetik fel, amin a gyártó országban forgalmazzák azt. Ha a fogyasztók e néven öszetéveszthetik más élermiszerrel, a megnevezés mellett még leírást is kell adni a termékről. Ha még ez sem elég a fogyasztó megfelelő tájékoztatására, és a termék lényegesen különbözik az e néven ismert más terméktől, kivételes módon megengedett, hogy ne a gyártó országban használatos megnevezéssel forgalmazzák az illető terméket.

A csomagolás nélkül forgalmazott, vagy a végső felhasználó kérésére helyben csomagolt élelmiszerek esetén fel kell tüntetni a garanciaidőt, vagyis azt  a végső határidőt, ameddig felhasználható. Az élemiszerek csomagolásán feltüntetetendő, ha olyan összetevőket tartalmaznak, melyek alergiás vagy más tüneteket váltahatnak ki erre érzékeny személyeknél, mint például a glutén a gabonafélékben, vagy a tojás, hal, kéndioxid, szulfitok 10 mg/kg-nál nagyobb töménységben. A 2009 május 31-e előtt behozott vagy csomagolt és piacra került élelmiszerek a régi címkézéssel is forgalmazhatóak a készlet kimerüléséig, áll az új kormányrendeletben.