Csak elismeri Románia Koszovó függetlenségét?

Csak elismeri Románia Koszovó függetlenségét?
A román hírügynökségek által kedden idézett államfő hangsúlyozta: Románia három ok miatt nem ismeri el a tartomány függetlenségét. Van azonban, aki úgy gondolja, hogy ez csak szöveg és végül el fogja…

Románia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, de részt vesz a NATO és az EU misszióiban – jelentette ki Traian Basescu román államfő. A politikus a német Konrad Adenauer alapítvány brüsszeli konferenciáján vett részt. A román hírügynökségek által kedden idézett államfő hangsúlyozta: Románia három ok miatt nem ismeri el a tartomány függetlenségét. Az erről szóló döntés ugyanis a kisebbségeknek kollektív jogokat biztosít, az egyoldalú döntés következtében sérült Szerbia területi integritása, és a függetlenség ügyében nem született ENSZ-határozat.

Tanktalanul

Hangsúlyozta: ennek ellenére Románia részt vesz a KFOR és az Eurofor akcióiban, és szolidáris marad szövetségeseivel, a NATO-val és az EU-val. Basescu hangsúlyozta: ez azonban nem jelenti azt, hogy Románia elismeri Koszovó függetlenségét.  Arra a kérdésre, hogy Koszovó jelenthet-e precedenst a székelyföldi megyék esetében, Basescu leszögezte: nincs semmilyen összefüggés a koszovói és a romániai helyzet között, ugyanis – mint mondta – Románia egyetlen kormánya sem vádolható azzal, hogy tankokkal támadt volna egy kisebbségre.  Basescu korábban úgy nyilatkozott, hogy a Romániában élő kisebbségek jelenleg majdnem teljes mértékben élvezik az Európában alkalmazott kisebbségi jogokat, hozzátéve: ez nem jelenti azt, hogy ezen a téren nincs több tennivaló.

Mégis?

Egyébként több romániai magyar politikus azt nyilatkozta Koszovó függetlenségének kikiáltásakor, hogy Románia hosszabb távon, “fű alatt” fogja elismerni a függetlenséget. Egyikük volt Antal Árpád Kovásznal megyei parlamenti képviselő, aki annak idején személyesen vett részt a függetlenség kikiáltásán Pristinában. Akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy értesülései szerint Bukarest pár hónapon belól elismeri majd a függetlenséget. A mostani fejlemények kapcsán újra felhívtuk Antalt. Kérdéseinkre elmondta: “Továbbra is állítom, hogy Románia el fogja ismerni Koszovó függetlenségét. Szerintem mostanra lohadt a nagy felháborodás. Én télre tenném azt, amikor az elismerésről szép csendben döntés születhet”. A bukaresti törvényhozás egyébként annak idején állásfoglalásban tagadta meg az elsimerést, így ennek ellenkezőjéről is a parlamentnek lenne logikus döntenie Antal szerint.

Szeghalmi Örs