Csak beoltottan járhatnak majd iskolába

Csak beoltottan járhatnak majd iskolába
Közvitára bocsátották az oltásokkal kapcsolatos hazai törvénytervezetet, amely előírja, hogy az óvodai és iskolai beíratáshoz kötelezőképpen fel kell majd mutatni az oltást igazoló okiratot.

Kedden bocsátották közvitára az oltásokkal kapcsolatos törvénytervezetet. E szerint a szülőket nem büntetik ugyan, ha visszautasítják gyermekük beoltatását, azonban az óvodai és iskolai beiratkozáshoz kötelezőképpen fel kell majd mutatniuk azt oltást igazoló okiratokat. Amint a tervezetben áll, nem az a cél, hogy büntessék a szülőket, hanem az, hogy minél alaposabb tájékoztatást kapjanak az oltások típusairól, ezek hatásáról a gyermekek egészségére, s a kockázatokról, melyeknek kiteszik a gyerekeket, ha nem oltatják be őket. A tervezet által egyúttal a hangsúly a háziorvosnak a szülők tájékoztatásában betöltött szerepére esik, valamint az orvos és a páciens (ez esetben a szülő) közötti, bizalomra épülő kapcsolatra, de az államnak a szerepére is a lakosság egészségének a biztosításában. Amint a tervezetben áll, a gyerekeknek és a fiataloknak az egészséghez és a neveléshez való jogának biztosítása érdekében csak akkor írathatják be őket egy közösségbe, ha felmutatták az oltásokat igazoló dokumentumokat, vagy pedig egy egy évre szóló ütemtervet, melyet az esetleges lemaradások behozására dolgoztak ki.

Az egészségügyi minisztérium szerint az oltások általi lefedettség drámaian csökkent az utóbbi időszakban Romániában, az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott 95%-hoz képest például 2014-ben a BCG típusú oltással való lefedettség a 18 hónapos gyerekeknél 81,3% volt, a B típusú sárgaság elleni oltással való lefedettség 76,4% volt, míg a DTP, HiB és VPI típusú vakcinák esetében a lefedettség 51,7%, a ROR vakcinával történő lefedettség pedig 73% volt. Ezzel magyarázzák a hazai, terjedőben lévő kanyarójárványt is – a legutóbbi adatok szerint az elmúlt hét végéig országos szinten 4090 esetet jelentettek, 38 megyében, a halálos esetek száma pedig 18 (ez utóbbiak Arad, Temes, Dolj, Krassó-Szörény, Călărași, Szatmár megyékben, valamint Bukarestben fordultak elő). A tervezet egyúttal az oltási akciók megszervezését és finanszírozását is szabályozza.

Neumann Andrea

Címkék: ,