Csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk

Nincs alapja annak az elterjedt vélekedésnek, hogy naponta 1,5 liter vizet kellene meginnunk. Amerikai orvosok szerint a szervezetnek elég annyi víz, amennyivel a szomjunkat oltjuk.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a fokozott vízivástól a vesék valóban jobban méregtelenítik-e a szervezetet, ahogy a közvélekedés tartja. Válaszuk – amely a Journal of the American Society of Nephrology című orvosi szaklapban jelent meg – az, hogy nem. Sőt, a túl sok vízivás – bármily meglepő – még inkább rontja is vese működését – állítják a szerzők. Az amerikai orvosok cáfolják azt a vélekedést is, hogy a fokozott vízivás segítene a fogyókúrázásban, elverve az éhségérzetet. Nincs klinikai bizonyíték arra, hogy az erőltetett vízivás testsúlycsökkenéshez vezetne – írják a kutatók.

A pennsylvaniai orvosok arra hivatkoznak, hogy míg egyes tanulmányok szerint az étkezés előtti vízivás csökkenti a kalória felvételt, más tanulmányok ezt cáfolják. A fokozott vízbevitelre csak szélsőséges esetekben van szükség, például sportolóknak, forró száraz éghajlaton élőknek vagy meghatározott betegségben szenvedőknek – állapították meg az amerikai orvosok.