Csak a tanácsi határozat nem elég…

Csak a tanácsi határozat nem elég…
Bihar megye – A juhok legeltetése időről időre vitatéma a szalontai Helyi Tanács asztalán. A legnagyobb gond az, hogy egyes juhászok nem tartják be a tanácsi határozatokat.

Vagyis legeltetnek a tilalom idején, és rendszeresen ráterelik a nyájaikat a helybéli gazdák veteményföldjeire. A gazdák nevében Göndör Emeric harcol, az elmarasztalható állattartó pedig tulajdonképpen egyetlen személy, Costel Vonica, aki ellen újra meg újra beadvány készül, hol a hivatal, hol a rendőrség asztalára. Vonica saját tanyával rendelkezik Szalonta határában, saját, illetve gazdáktól bérelt földje is van, és a város legelőiből is bérelt évek óta. A földeken több nyája legel, felfogadott juhászokkal, és a földtulajdonos gazdák állítása szerint a juhok rendszeresen letapossák, lelegelik a vetést. Ezért panaszkodnak rendszeresen a városvezetésnek a mezőgazdaságból élők. A Tanács többször hozott már a gazdák számára kedvező döntést. Megtiltotta a téli időszakban a legeltetést, kötelezte, hogy novembertől márciusig karámban tartsák az állatokat, nem hosszabbította meg a legeltetési periódust az enyhe tél miatt sem, és így tovább. Csakhogy a tanácsi határozatnak nem igazán sikerül érvényt szerezni. A gazdák szerint zavartalanul kint legeltek az állatok egész évben, télen is.

A törvény betartatása

A márciusi tanácsgyűlésen sokadszorra jelent meg Göndör Emeric, és tájékoztatta a testületet arról, hogy a döntések ellenére most sincs rend a legeltetés táján. A hozott határozatok be nem tartatása miatt vádolta a hivatalnokokat, a megvitatás idején más véleményt kifejtő tanácsosokat pedig elmarasztalta. Göndör szavait követően felizzott a hangulat a tanácsteremben. Az elmarasztaltak közül többen magyarázkodni kezdtek, Sala Ioan elismételte, hogy a város bevételei szempontjából nem mindegy, hogy valaki fizet és úgy legeltet, vagy ingyen hajtja a legelőre a juhait. Mikló Ferenc szerint, ha jogállamban élünk, akkor valakinek meg kell tennie a szükséges lépéseket a törvény betartatása érdekében. Ionu\ Gheorghe, szintén elmarasztalt, liberális tanácsos elmondta, véleménye szerint a Tanács minden tőle telhetőt megtett, a határozatot meghozta, a betartatás már nem a tanácsosi testület dolga. E témában igen heves vita keveredett az említett tanácsosok között, ennek során Sala azt kérte, javasoljon Mikló egy biztos módszert a tanácsi határozatok betartatására, de végül úgy zárult a beszélgetés, hogy csupán tudomásul vette a testület a tényeket.

C. Patócs Júlia