Csak a lakosság 0,8 százaléka elégedetlen a polgármesteri hivatal munkájával Szatmárnémetiben

Szatmár megye – Szatmárnémeti lakosságának véleményét kérdezték két héten keresztül az IPP felmérői. Azok a személyek, akiket elértek vezetékes telefonon keresztül és hajlandóak voltak válaszolni, részét képezik az eredménynek.

Bukaresti Közpolitikai Intézet (IPP) Brassó és Braila mellett a szatmárnémetiek körében is elkészítette azt a felmérést, amely a megyeszékhely lakosságát érintő közigazgatási intézkedésekre vonatkozik. A február 2. és 18. között telefonos módszerrel történő felmérés eredményét Adrian Moraru, az IPP aligazgatója ismertette. Kiemelte, hogy kevésnek tűnhet a megkérdezettek száma, de 800 személy már reprezentatív mintának számít egy ilyen jellegű közvéleménykutatás és az eltérés mindössze 3,5 százalékos lehet.

Haladunk?
Az általános, bevezető kérdések után következtek azok a területek, amelyek a városi lakosságot érinthetik. A megkérdezettek 35,8 százaléka válaszolta, hogy Szatmárnémetiben a fejlődés jó irányba halad. Ennél meglepőbb azonban, hogy 29,3 százalék szerint a város semmilyen irányba nem halad, míg 23,4 százalék azon a véleményen van, hogy egyenesen rossz az irány, amelyen elindultunk.
Kultúrát ne?
Arra a kérdésre, hogy mely probléma vagy aktivitás kellene prioritást kapjon ebben az évben 465 válaszadó az útjavításokra voksolt. Messze lemaradva követi ezt 67 válasszal a kórházak helyzete, míg harmadik helyen áll a parkok és zöldövezetek karbantartása, bővítése, 52 szavazattal. Elgondolkodtató, hogy mindössze 2 válaszadó tartja elsőrendű fontosságúnak a kulturális élet fellendítését, és alig valamivel többen, nyolcan a sporttevékenységek színesebbé tételét.
Kiderült a felmérésből, hogy a szatmári lakosok döntő többsége elégedett a közvilágítással, a víz- és gázellátással, valamint a csatornarendszerrel. A közvilágítás tekintetében az IPP szakemberei sem csodálkoztak az eredményen, hiszen egy korábbi felmérésből kiderült, hogy a megyeszékhelyek közül 2008-ban Szatmárnémeti volt a legnagyobb a világítótestekkel felszerelt utcák aránya. Gyenge pontnak számít az utcák minősége, bár az IPP korábbi adatai szerint az utcák 89 százalékát már 2008-ig modernizálták (!). Ezzel az adattal a lakosság egy része egészen bizonyosan nem értene egyet, főleg nem azok, akik az Integrált Városfejlesztési Tervbe foglalt körzetekben élnek, ahol még várat magára az utak modernizálása. A parkok és zöldövezetek tekintetében a lakosság általánosságban elégedettnek bizonyult a felmérés során. Korábbi adatok szerint az országos átlag felett vagyunk ilyen tekintetben, ugyanis 14,1 négyzetméternyi zöld terület jut egy lakosra, ami messze magasabb a 9,6-os országos átlagnál – hívta fel a figyelmet erre a részletre Adrian Moraru a szerdai sajtótájékoztatón, ahol ismertették a teljes felmérés anyagát.
A felmérés teljes terjedelmében megtalálható, sok hasonló felméréssel együtt a www.ipp.ro oldalon, de felkerül a www.satu-mare.ro oldalra is.