Csak a kötelező mértékben emeltek adót

Általában január közepétől lehet adót fizetni. A szerző felvétele
Általában január közepétől lehet adót fizetni. A szerző felvétele
Az érmelléki települések elöljáróságai jellemzően nem emeltek adót saját hatáskörükben, csak annyit, amennyit a törvény kötelezően kimér, azt is a lehető legkisebb mértékben.

Az észak-bihari, érmelléki települések elöljáróit megkérdezve megtudtuk, hogy nem emeltek adót, csak a törvény által kötelezően előírtaknak tettek eleget. Utóbbit is úgy, hogy a megadott határok között igyekeztek a minimum határon maradni. Kérdésünkre ezt erősítette meg Balazsi József érsemjéni polgármester, hozzátéve, hogy községükben január első munkanapjától, negyedikétől kezdődően lehet adót fizetni. Hasonlóan jártak el Érkörtvélyesen is. Nagy István polgármester hozzátette: csak annyit változtattak az adózáson, amennyit a muszáj volt, hiszen az embereknek így is kevés pénzük van. Mintha kollégája gondolatát folytatta volna Horváth Béla szalacsi polgármester, aki kifejtette: egy kisebb adóemelésből nem jönne be sokkal több pénz a helyi költségvetésbe az eddigiekhez képest a lakosoktól, akik viszont annál jobban megéreznék azt pénztárcájukon keresztül.

Minimális mértékben

Szalacson még nem szedik a helyi adókat, sőt, a képviselő-testület nem is határozott a témában, mert még a törvényt próbálják értelmezni. A hónap második felében lesz döntés, de ők is csak a kötelező emeléseket teszik meg. Kiskerekiben ugyanúgy döntöttek, mint a korábban idézett településeken. Nyiri Sándor polgármester elmondta, hogy január 18. után kezdik az adóbeszedést, miután a számítógépes rendszert átállította az arra hivatott cég. Bihardiószegen is csak a törvény kötelezte minimális mértékben változtattak az adózáson, a pénztárnál január 18-tól várják a lakosokat, tudtuk meg Mados Attila polgármestertől. Értarcsán is január 18-tól lehet adót fizetni, az önkormányzat nem emelt a befizetendő összegeken, csak a törvényt alkalmazzák, mondta el Bordás Károly polgármester. Érmihályfalva képviselő-testülete még novemberben tartott rendkívüli ülést adóügyben, melyen ugyancsak a a saját hatáskörben történő adóemelés elvetése mellett, illetve a törvény kötelezte változtatás minimális mértéke mellett tették le a voksukat, fizetni január 18-tól lehet.

Két határidő

A végére hagytunk pár információt, ami általánosan érvényes. Ilyen, hogy aki március 31-ig kifizeti teljes adóját, az 10% kedvezményben részesül. Fontos tudnivaló az is, hogy ugyancsak március 31-ig minden jogi- és magánszemély a város-/községházán kötelezően vagyonnyilatkozatot kell tegyen, a nyilvántartások aktualizálása végett (ehhez igazoló dokumentumokat kell felmutatni, továbbá az ehhez szükséges űrlapokat a hivatalokban lehet kérni, esetenként internetes elérhetőségekről le lehet tölteni). Mivel az említett két határidő ugyanaz, érdemes a nyilatkozatot mihamar megtenni, hogy a hivatalban ki tudják számolni a 2016-os adót, hogy lehessen élni a 10%-os kedvezménnyel.

Rencz Csaba

Címkék: , ,