Csak a baj van veled!

Csak a baj van veled!
Pierre Salvadori rendezésében készült „En Liberté!” (nemzetközi cím „Csak a baj van veled!”) film betekintést nyújt a francia Riviérán levő város rendőrségének életébe. Egy korrupt rendőr miként juttatott egy ártatlan embert börtönbe, aki csak 8 év után szabadult. A produkció a korrupcióra, a jóvátételre és a gyermek apa-képének alakulására reflektál. A filmet 2018-ban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Direktors’ Fortnight szekciójában mutatták be. Az alkotás a SACD-díjat nyerte.

A film cselekménye a francia Riviéra egyik kisvárosában játszódik le. Jean Santi rendőrbiztos egy rendőrakció következtében életét vesztette. Hősnek tekintik, ezért a tengerparton a bronzszobrát állítják fel. Az elhunyt felesége, Yvonne, nyomozótiszt, a fiának, Théonak, az apjáról beszél. Igyekszik a gyermekben pozitív apa-képet kialakítani. „Apa szuper volt” – mondja Théo. A film kezdő jelenetei egy rablással kapcsolatos rendőrakciót mutatnak be, amelyet többször megjelenítenek. Yvonne-nak a kollégái rövid időre pihenést javasolnak. Azonban ő mindenáron dolgozni szeretne. Az egyik rendőriakcióban Yvonne is részt vett. A rajtaütés során az egyik letartóztatott elmondja, hogy az elhunyt rendőrbiztos korrupt, egy ékszerüzletben történő betörésnek álcázott biztosítási csalás résztvevője. Szuggesztív képsorok érzékeltetik, hogyan változik meg a Jean Santi rendőrbiztos imázsa. Érdekes párbeszéd alakult ki a letartóztatott ember és a nyomozótiszt között. „Maga kicsoda?” -kérdezte Yvonne. Mint kiderült, az illető az ékszerüzlet könyvelője volt. „Én passzoltam Jeannak a nyers gyémántokat” – mondta. Bár a nyomozótiszt kezdetben felháborodik a mondottakon, végül rájött, hogy a fogvatartott igazat mondott. „8 éven át mocskos alakkal éltem együtt. Egy szánalmas szeméttel.” -mondta megbotránkozva. Az ártatlanul elítélt Antoine, a letöltött börtönbüntetés után a feleségéhez ment, azonban nem igen találja a helyét. A film hitelesen mutatja be Antoine személyiségének alakulását. Különösen viselkedik. Például magában hangosan beszél, azt érzi, hogy bármit megtehet, hiszen ártatlanul ült évekig a börtönbe. Másrészt nyomon követhető Yvonne igyekezete, hogy segítse Antoinét. Ezért követi a férfit. Az egyik este megmenti őt, amikor a tengerparton véget akart vetni az életének. Időközben a két ember közötti kapcsolat sajátos módon alakul. A férfi nem tudja, hogy a nő rendőrnyomozó. De érzi, hogy vonzódik hozzá. A film két síkon érzékelteti az Yvonne előtt álló nehézségeket, kihívásokat. Egyrészt a gyermekével őszintén akar beszélni az elhunytról. Próbál árnyaltabb apa-képet kialakítani a fiúban. Ugyanakkor Antoine életútját igyekszik egyengetni. A film érdeme, hogy több szempontból képi nyelven néző közelbe hozza a történetet. Hiszen az ember hajlamos arra, hogy a hozzá közelálló személyt másként lássa. Nehezen fogadja el az egyén valós képét. Ha tovább gondoljuk a történetet, a nézőben felmerül a kérdés, az idővel felnőtté vált Théo-nak milyen lesz az apjáról kialakult képe.

A film alkotói

Rendező: Pierre Salvadori. Forgatókönyvírók: Benjamin Charbit, Benoit Graffin, Pierre Salvadori. Operatőr: Julien Poupard. Zeneszerző: Camille Bazbaz. Szereplők: Adéle Haenel (Yvonne Santi), Audrey Tautou (Agnés Parent), Vincent Elbaz (Jean Santi), Pio Marmai (Antoine Parent), Damien Bonnard (Louis), Octave Bossuet (Théo Santi), Hocine Choutri (Mariton).

Pierre Salvadori (1964, Szfaksz, Tunézia) hétéves korában érkezik Párizsba. Francia filmrendező, forgatókönyvíró, színész. 1993-ben mutatta be az első játékfilmjét (Wild Target). „Csak a baj van veled!” francia krimi- vígjátéknak az eredeti címe Remise de Peine. Számos díjra jelölték. 9 jelölést kapott a 2019-es Cesar- díjátadóra. Pierre Salvadorit a „Csak a baj van veled!” filmért a Legjobb rendezőnek járó díjra jelölte a francia Lumiere Awardson.

Adéle Haenel (1989, Párizs) César -díjas francia színésznő játssza a rendőr özvegyet.

Pio Marmai (1984, Strasbourg) az Antoine szerepét alakítja, a Legjobb színésznek járó Cesar -díjra jelölte a Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia.

A film érdeme az érdekes, időszerű témaválasztás, a kiváló színészi játék, a szituációk valódisága. A karakterfelépítések hitelessé teszik a film mondanivalóját, kiemelik az alkotás egyediségét. A nézők igazi moziélményt élnek át.

Csomafáy Ferenc