Csak 18 éven felülieknek

Szatmár megye — A Kutyatartók egyesületénél nyílvántartásba veszik a veszélyes kutyákat — mondta el lapunknak Dr. Molnár Zsolt az egyesület elnöke.

A rendőrség megbünteti azokat az ebtulajdonosokat, akik nem rendelkeznek a kutya nyílvántartásban való szereplését igazoló okmánnyal. A veszélyes kutyák tartása csak 18 éven felüliek számára engedélyezett. A veszélyes fajok két kategóriába sorolhatók: vannak nagyon veszélyes és kevésbé veszélyes kutyafajták. Ilyenek például, Pit Bull, Boerbull és a Bandog, az Amerikai Staffordshire Terrier, a Rottweiller — magyarázta Dr. Molnár Zsolt.

A bejegyzés alkalmával az eb egy tetoválást kap, mely a későbbiekben jelzi, hogy szerepel a nyílvántartásban, a gazdája pedig, egy igazolást, melyet a rendőrségen kell leadnia. Jelenleg, a megyében több mint ötszáz veszélyes kutya van nyílvántartva. Minden hétfőn délután öt órától veszik nyílvántartásaba a kutyákat, a Ştarndului utca 4 szám alatt. A nyílvántartásaba vétel összege 50 lej.

„Amikor a törvény hatályba lépett, sokan jelentkeztek kutyáikkal, de az utóbbi időben egyre kevesebben. A megyében, szerencsére, még nem volt rá példa, hogy harapáson kívül, komolyan rátámadt volna az emberre egy harcikutya” — mondta el lapunknak Dr. Molnár Zsolt.

Büntetik

Amennyiben a gazdának nincs megfelelő igazolása, pénzbüntetésre számíthat, ha pedig komoly sérülést okoz a kutya, akár börtönbüntetést is kaphat a tulajdonos. A büntetés összege háromezer lejtől ötezer lejeig terjedhet. A veszélyes kutyák tartása bárhol engedélyezett, ahol örzésre van használva. Az ebek közterületeken való sétáltatása csak szájkosárral és pórázzal engedélyezett — magyarázta Dr. Molnár Zsolt.