Csökkent a hamis bankjegyek száma

Csökkent a hamis bankjegyek száma
Bukarest – A Román Nemzeti Bank (BNR) felmérése szerint 2007-ben 1.801 hamis bankjegyet foglaltak le, tizenhat százalékkal kevesebbet, mint az ezt megelőző évben. A leggyakrabban az 50 lejeseket sokszorosították.

A román jegybank éves jelentése szerint a hamisítványok többsége papírból készült, a biztonsági elemek imitálása nélkül. A leggyakrabban az ötven lejes névértékű bankjegyeket sokszorosították illegálisan, vagy legalábbis a hatóságoknak ezek közül sikerült a legtöbbet beazonosítaniuk. Az elkobzott 813 darab 50 lejes közül 479 darab esetében műanyag felhasználásával próbálták azt a látszatot kelteni, mintha polimer anyagból készült volna a bankó. A 100 lejes névértékű bankjegyek hamisítása szintén sikeres “iparágnak” bizonyult: a beazonosított 379 hamis fizetőeszköz közül 97 darab készült valamilyen fajta műanyagnak az igénybevételével. Noha bizonyára azt hitték, hogy tökéletes munkát végeztek, a bűnözök gépezetébe mégis homokszem került: a hamisítványok grafikai és műszaki kivitelezése ugyanis kivánnivalót hagyott maga után, a felhasznált műanyag fizikai tulajdonsága pedig különbözött a polimerétől. Ugyanakkor a biztonsági elemeket sem imitálták és a tintát is viszonylag könnyen le lehetett mosni a hamis bankjegyek felületéről. Az egyetlen kivehető biztonsági elem az átlátszó “ablak” volt, azonban ez is kezdetlegesen volt elkészítve, és nem rendelkezett a valódi fizetőeszközökre jellemző összes tulajdonsággal. Érdekességként megemlítendő: annak ellenére, hogy 2006. december 31. után kivonták őket a forgalomból, 2007. első harmadában is jelentek meg hamis 10.000, 50.000, 100.000, 500.000 és 1.000.000 névértékű bankjegyek a forgalomban, igaz kevesebb példányban.

Növekedett a számuk

Tavaly év végén az előző esztendőhöz viszonyítva negyvenegy százalékkal növekedett a forgalomban levő valódi bankjegyek száma, ami névértékben ötvenkét százalékos növekedést jelent. Mindez azzal magyarázható, hogy a Román Nemzeti Bank az előzőnél több 100 lejes bankjegyet használt a készpénzben történő tranzakcióiban, illetve forgalomba hozott 5,4 millió 200 lejes névértékű bankjegyet. Ami a fémpénzeket illeti: 2006 ugyanazon időszakához képest 2007 végén hatvan százalékkal több érme volt forgalomban, ami névértékben hatvankilenc százalékos emelkedést jelent. Az okok: a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedése, új üzletláncoknak a megjelenése, illetve a meglévőknek a terjeszkedése, valamint az a tény, hogy a vásárlók szívesen fizetnek fémpénzzel. A múlt év folyamán egyébként a központi banknak kilenc millió bankjegyet kellett kivonnia a forgalomból megsemmisítés végett, mivel alkalmatlanok voltak arra, hogy fizetőeszközként használják őket. Ez durván azt jelenti, hogy 2007-ben Romániában minden második állampolgár tönkre tett egy bankjegyet, míg az euróövezetben ez az arány tizenhét bankjegy/ lakos.

Ciucur L. Antonius