Creţu: Ha nem tesznek erőfeszítéseket, Románia azt kockáztatja, hogy jelentős európai alapoktól esik el

Corina Creţu
Corina Creţu
Románia jelentős összegű uniós támogatástól eshet el, ha nem tesz ‘nagy erőfeszítéseket’, jelentette ki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos a Viorica Dăncilă kormányfővel folytatott keddi megbeszélés végén.

“Románia főleg az utóbbi hónapokban tett előrelépéseket, miután akkreditálták az európai alapokat kezelő és ellenőrző hatóságokat. Gyakorlatilag augusztus óta egymilliárd euróra nőtt a lehívott összeg, miután közismert, hogy eleinte nulla volt ez a szám. Sikerült behozni a korábban lemaradt lépéseket, de ez az ütem nem lassulhat, ellenkezőleg’ – mondta a Victoria-palotában Corina Creţu.

“Egymilliárdot kifizettek augusztustól kezdve mostanig, és 2,8 milliárd el van különítve régi projektekre, olyan utakra, amelyeket a korábbi pénzügyi periódusban kellett volna befejezni. Sajnos ez nem valósulhatott meg, így annak érdekében, hogy ne vesszen el a pénz, azt a döntést hoztuk meg, hogy két időszakra ütemezzük át. Tehát a jó hír az, hogy ezek az utak meg fognak épülni, a rossz hír viszont, hogy sajnos a 2014 – 2020-re előirányzott költségvetésből használja el a pénzt. Közöltem a miniszterelnök asszonnyal, hogy ebben az évben, ha nem tesznek nagy erőfeszítéseket, Románia azt kockáztatja, hogy jelentős összegű európai alapoktól esik el, amelyeket az utóbbi években nem használtak fel, dacára a tavalyi előrelépésnek’ – jelentette ki az európai biztos, leszögezve, hogy főleg a szállításügy és a regionális kórházak terén súlyosak a késlekedések.

Corina Creţu azt is elmondta, hogy közös megegyezés alapján február 23-áig javaslatot állít össze a kormány az uniós alapok felhasználásának felgyorsítására.

Az uniós biztos a találkozó során gratulált Viorica Dăncilă miniszterelnöknek az általa vállalt felelősségért és azért is, hogy ‘a forradalom utáni kormányfők között ő az első nő.’

www.agerpres.ro