Comenius program Nagyváradon

Comenius program Nagyváradon
Nagyvárad – Már két éve vesz részt a nagyváradi Ioan Slavici iskola a nemzetközi Comenius programban. Most eljött az ideje, hogy ők lássák vendégül az országok képviselőit.

A nemzetközi Comenius program keretében a Ioan Slavici iskola néhány pedagógusának az elmúlt két évben alkalma nyílt betekintést nyerni más országok oktatási rendszerébe, abba, hogyan foglalkoznak a hátrányos helyzetű diákokkal. Az elmúlt években négyszer találkoztak különböző iskolákban a lengyel, finn, német, görög, török és szlovák tanárokkal, ahol közösen órákat tartottak a hátrányos helyzetű osztályoknak, diákoknak. Ezen a héten rajtuk a sor, hogy vendégül lássák az említett országok küldötteit.

Ünnepélyes megnyitó

Minden országból 3-4 fős csapat érkezett, nyilatkozta Malan Katalin, az egyik főszervező. Ők tegnap délelőtt az ünnepélyes megnyitón mutatkoztak be az Árkádia Ifjúsági és Gyermekszínházban, rövidfilmet vetítve országukról, iskolájukról. A bemutatókat művészi produkciók taglalták, az iskola diákjai magyar, román és cigány népdalokat és táncokat mutattak be, a nagyobbak pedig külföldi dalokat is előadtak. A megnyitót egész hetes komoly munka követi. Tegnap délután városnézésre vitték a résztvevőket, majd tiszteletükre partit szerveztek este. Ma és csütörtökön a jelenlévők órákat tartanak az iskola különböző osztályaiban, ezután pedig a tanárok szerveznek közös megbeszéléseket. Szerdán kiránduláson vesznek részt, a Medve-barlangot és a Félix-fürdőt nézik meg, utolsó nap, pénteken pedig látogatást tesznek a városházán, majd Pető Csilla tanfelügyelő tart előadást a román oktatási rendszerről. A következő találkozásra októberben Szlovákiában kerül sor.

Nagy Anikó