Colectiv-ügy: elrendelte a Bukaresti Törvénygy: elrendelte a Bukaresti Törvényszék az elsőfokú bírósági tárgyalás elkezdését; a döntés jogerős

Colectiv-ügy: elrendelte a Bukaresti Törvénygy: elrendelte a Bukaresti Törvényszék az elsőfokú bírósági tárgyalás elkezdését; a döntés jogerős
Elrendelte csütörtökön a Bukaresti Törvényszék az elsőfokú tárgyalás elkezdését az úgynevezett Colectiv-perben, amelyben gondatlanságból elkövetett emberöléssel, testi sértéssel, valamint a biztonsági és munkavédelmi előírások be nem tartásával vádolják a fővárosi szórakozóhely három tulajdonosát, Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut.

Ugyanebben az ügyben bíróság elé állították még a klubot lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég három képviselőjét, azaz Daniela Niţă tulajdonost, Cristian Niţă igazgatót és Viorel Zaharia pirotechnikust.
A Bukaresti Törvényszék elutasította csütörtökön a vádlottak által benyújtott fellebbezéseket, és fenntartotta a negyedik kerületi bíróság október 7-én hozott döntését, amely elrendelte az ügy alapfokú tárgyalásának elkezdését. A döntés jogerős.

A vádirat szerint a klub három tulajdonosának azért kell felelnie, mert a megengedettnél sokkal több személyt engedtek be a szórakozóhelyre, a helyiség pedig nem rendelkezett kellő számú vészkijárattal. A vádirat értelmében ugyanakkor annak ellenére engedélyeztek a tűzijátékot a koncert alatt, hogy a falakat gyúlékony szigetelés borította.
A tűzijátékot rendező pirotechnikai cég illetékeseit többek között azzal vádolják, hogy a Bulgáriából beszerzett pirotechnikai termékek használati utasítását nem fordíttatták le román nyelvre, márpedig a tájékoztatóból kiderült volna, hogy a tűzijátékokat kizárólag szabadtéri használatra szánták. Emellett a pirotechnikai eszközök felszerelésekor nem tartották be a romániai biztonsági előírásokat sem – áll még a vádiratban.
A bukaresti Colectiv klubban 2015. október 31-én, egy rockkoncert közben fellobbant tűz nyomán összesen 64 személy vesztette életét.

AGERPRES/(RO – szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro

Címkék: ,