CNCD: Február 27-ére halasztották Viorica Dăncilă meghallgatását

Viorica Dăncilă miniszterelnök
Viorica Dăncilă miniszterelnök
Február 27-ére halasztotta Viorica Dăncilă miniszterelnök meghallgatását az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az autistákat érintő kijelentésével kapcsolatban – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a testület elnöke, Asztalos Csaba.

A meghallgatás keddre volt beütemezve, azonban miután a műsorvezető, Mihai Gâdea sem tudott részt venni, jövő hétre ütemezték át azt.

A diszkriminációellenes tanács múlt héten hivatalból vizsgálatot indított a kormányfő kijelentése miatt, amelyben “autistáknak” nevezte azokat, akik “félretájékoztatják az Európai Uniót”. A nyilatkozat az Antena 3 csatornán hangzott el. Asztalos akkor azt mondta, hogy Mihai Gâdea műsorvezetőt is meghallgatják az ügyben. Viorica Dăncilă pénteken bocsánatot kért az érintettektől kijelentése miatt. A kormány közleményt adott ki az ügyben, támogatásáról és megértéséről biztosítva a fogyatékkal élőket. “Kötelességünk megértést és emberséget tanúsítani irántuk, tiszteletben tartanunk jogaikat, védelmeznünk méltóságukat” – tette hozzá a kormányfő a közleményben. Dăncilă ugyanakkor ígéretet tett az idézett dokumentumban, hogy miniszterelnökként minden törvényes eszközzel igyekezni fog a lehető legrövidebb időn belül megoldani azokat a gondokat, amelyekkel a fogyatékkal élők szembesülnek.

Kedden és szerdán Viorica Dăncilă hivatalos látogatáson vesz részt Brüsszelben, ahol több magas beosztású európai vezetővel is találkozik.

www.agerpres.ro