CNAS: Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez

CNAS: Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez
Egészséges életvitellel elkerülhető a cukorbetegség, ennek kialakulását egy egyszerű vércukorszintméréssel ki lehet mutatni – írják az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselői a diabétesz világnapja alkalmából kiadott üzenetükben.

A dokumentum szerint Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez egy 823.000 pácienst érintő programmal, amely a finanszírozást illetően az az onkológiait követően a második legnagyobb program. Az erre fordított alapok az elmúlt évtizedben az ötszörösére nőttek, ma meghaladják az egymilliárd lejt.

Az üzenet szövege szerint a program ingyenesen biztosítja a gyógyszereket, az inzulinpumpákat, valamint a betegség monitorozására szolgáló eszközöket.

A szakemberek rámutatnak, hogy a kezdeti fázisban felfedezett betegség nem gyógyítható ugyan, de megfelelő diétával és egészséges életmóddal gyógyszeres kezelés nélkül is szinten tartható.

A dokumentum rámutat: világszerte 212 millió olyan személy van, akinek nincs tudomása arról, hogy diabéteszes. Ez a cukorbetegségben szenvedők mintegy fele. A diabétesz komoly szövődményekhez, infarktushoz, agyvérzéshez, vaksághoz, veseelégtelenséghez, amputációkhoz vezethet. Évente 1,6 millió ember hal meg diabéteszben és további 2,2 millió ennek szövődményeiben.

www.agerpres.ro