Civilsuli: Nagybányán zajlott a 10. konferencia!

Nagybánya – Február 23-24. között Nagybányán szervezte a tizedik Civilsuli konferenciát a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) a Felsőbányai Madisszal karöltve. A Civilsuli helyszíne szombaton az Ifjúsági ház gyűlésterme, míg vasárnap a Teleki Magyar Ház volt.

A szombati nap első előadása Hamvas László, debreceni ifjúsági szakértő által került bemutatásra. Meghívottunk a magyarországi fiatalok érdekérvényesítési lehetőségeiről beszélt, ismertetve a társadalmi csoportok szerepét, fontosságát, erejét, összetartását, valamint közösségi céljait. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a törvények és jogok tanulmányozására, illetve azok érvényesítésére.
Őt követte egy trió (Belicza László, Király Sándor, Magera Tibor), a nyíregyházi Fidelitas képviselőinek közös előadása. Az ifjak a magyarországi szociális népszavazást tétjét taglalták. A népszavazások helyzetéről, szükségességéről, előfeltételeiről és eredményességéről beszéltek. A tisztább megértés érdekében pár magyarországi példát hoztak fel. Véleményük szerint a jövő Igen-nel kezdődik.
Ebédszünet után Egyház és politika címmel Alföldi-Lakatos Tibor, református lelkész tartott előadást, aki egy teológiai anekdotával keltette fel a résztvevők figyelmét.
Véleménye szerint az egyház a kihívottak, kiválasztottak közössége, míg a politika a közösségi dolgokba való beleszólás. Az egyházpolitika pedig már régóta létezik és kell, szükség van rá. Valójában nem is létezik olyan ember, aki valamilyen szinten ne politizálna, fejtette ki az előadó.
A délután folyamán filmvetítésre került sor, megnéztük Kincses Réka Balkán Bajnok című filmjét, amely egyfajta portré az édesapjáról, Kincses Előd ügyvédről, aki a rendszerváltás meghatározó alakja, vezéregyénisége volt Marosvásárhelyen. A filmet rövid kiértéklő követte.
Vasárnap dr. Váradi Izabella, magyar oktatásért felelős tanfelügyelő a kisebbségi jogok az oktatásban címmel tartott egy nagyon tartalmas és figyelemfelkeltő előadást. Az előadásában nagy hangsúlyt fektetett a magyar nyelv, az anyanyelvünk gyakorlására és annak fontosságára. 
Figyelmeztetett a veszélyekre, ami a szórványvidéket fenyegeti, valamint arra, hogy mennyire fontos a kultúra, saját identitásunk megőrzése.
A programsorozatot Hupka Félix, a Felsőbányai MADISZ elnökének előadása zárta. Ő az ifjúsági szervezeteknek szóló pályázati lehetőségekről tartott előadást. Bemutatta a hazai forrásokat, ismertette a törvényeket, határozatokat, amelyeket jó ismerni, majd kitért pár Európai Uniós pályázati lehetőségre is. Majd arra buzdított, hogy pályázni kell, mindent meg kell próbálni, hajrá 
fiatalok!
Ismét egy tartalmas, információdús hétvégét zártunk, köszönjük szépen ezúton is minden előadónak és résztvevőnek. Hátravan még két konferencia, amelyek párhuzamosan zajlanak majd Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen, március 8-9-én!
Fábián László