Civilek vették birtokukba Nagyvárad főterét

Akt.:
Civilek vették birtokukba Nagyvárad főterét
Hétfőn 13-16 óra között első alkalommal szervezték meg a Szent László téren a Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiválját. Több mint harminc kormányfüggetlen entitás volt jelen az eseményen, mutatkozott be Bihar, Szatmár és Szilágy megyékből.

Az esemény mottója a „Fedezd fel a környékeden működő civil szervezeteket! Tudd meg, hol segíthetsz!” volt, és több mint harminc kormányfüggetlen entitás mutatkozott be Bihar, Szatmár és Szilágy megyékből, hívta fel a figyelmet arra, hol, és milyen tevékenységekben lehet részt venni önkéntesként.

Nagy Hortenzia projektmenedzser, a Caritas Catolica főkönyvelője az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a projekt a Svájci Alap támogatásával jött létre, a Svájci-Román Együttműködési Program keretében. Az összértéke 151.349 svájci frank, melyből a vissza nem térítendő támogatás 136.219 CHF (90%), az önrész pedig 15.130 CFH (10%). Önkéntes szociális hálózatot építenek civil szervezetek bevonásával. Azt tapasztalják ugyanis, hogy nagyon szervezetnek szükségük van az önkéntesekre, és fordítva, de valami miatt nem találnak egymásra, ez a hálózat viszont lehetővé teszi ezt. Készítettek egy honlapot, ahol az önkéntesek feliratkozhatnak, illetve a civil szervezetek hirdethetik a saját akcióikat. A hálózat ugyanakkor tulajdonképpen virtuális jellegű is, hiszen nem feltétlenül kell úgy önkénteskedni, hogy elmegy valaki egy szervezethez, és fizikailag jelen van, hanem egy jogász például távolról is tud tanácsot adni azoknak, akik igénylik ezt, de olyan körülmények közt élnek, hogy nem tudnának fizetni érte. A projekt időtartama 18 hónap, tavaly februárban kezdődött. Az első fázisban adatbázist alakítottak ki és elkészült a weboldal, majd ősszel képzéseket indítottak arról, hogyan lehet önkénteseket toborozni, valamint tanintézetekbe is elmentek eladásokat tartani, főleg középiskolásokat szerettek volna megszólítani.

Villámcsődület

A segélynyújtásról szóló háromórás rendezvény ideje alatt a standoknál tematikus workshopokkal, interaktív előadásokkal és információs anyagokkal várták az érdeklődőket. A fesztivált egy mozgalmas villámcsődülettel nyitották meg, melynek keretében a Caritas váradi idősotthonainak lakói diákokkal tornáztak közösen.

Többek közt képviselte magát a Caritas, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat váradi szervezete, a Lámpás Alapítvány, Az Élet Autizmussal Egyesület, a Partiumi Háló Egyesület, a Down Egyesület, a Ruhama Alapítvány stb.

Ciucur Losonczi Antonius