Civilek tanácskoztak civilekkel

Váradra látogatott a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának küldöttsége. Fotó: Jári Vanda
Váradra látogatott a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának küldöttsége. Fotó: Jári Vanda
Pénteken a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat váradi székhelyén vendégeskedett a magyarországi Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának küldöttsége. Itteni képviselőt választottak.

Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat romániai ügyvezetője azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: Orbán István alapító-elnök kezdeményezésére a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának megalakítására 2012-ben került sor, akkor írta alá Budapesten 24 alapító és 18 támogató a CSZNK Alapdokumentumát, amely célul tűzte ki, hogy a Kárpát-medence és az ezen túli országok civil szervezetei a hit, a reménység és a szeretet jegyében, embertársaik iránt érzett felelősséggel elhatározzák, hogy a nemzetek és a nemzedékek közötti tartalmas kapcsolat kialakításával, harmonikus együttműködésben, egymás tapasztalatait kölcsönösen hasznosítják. A Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának megalapításában és működésében aktívan részt vesznek Kárpát medencei civil szervezetek, amelyek munkájukat önzetlenül, példás összefogást mutatva végeznek.

A nagyváradi Társadalmi Fórum jelentősen hozzájárul a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának további erősödéshez, és a konföderáció nyitott bármely ország civil szervezete számára, bárki csatlakozhat és ki is léphet.

Az együttműködő felek közös érdeke a szociális, a család-, a gyermek-, és ifjúságvédelem minőségének javítása, a munka színvonalának emelése és a szakember-utánpótlás biztosítása. Mindezt a konföderáció tagjai közötti szorosabb egység létrehozásával, de az együttműködés demokratikus elveinek betartásával, a tagállamok civil szervezeteinek önállóságának, valamint hatáskörének teljes és kizárólagos megtartása mellett. Ez a konföderáció a magyarokért szól szerte a világon.

Támogatja

A pénteki találkozón jelen volt Biró Rozália RMDSZ-es szenátor is, aki mint az emberi jogvédelmi szakbizottság elnöke, kifejtette az együttműködés fontosságát az állami és civil szervezetek között és támogatásáról biztosította a jelenlévőket ezen a szakterületen. A jelenlévők Kecse Gabriella nagyváradi tanácsost választották meg a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderáció partiumi képviselőjének, aki még a kampány idején ígéretet tett arra, hogy a civilek érdekeiért is síkra száll az önkormányzati képviselő-testületben.

Ciucur Losonczi Antonius